Читај ми!

Изложба „Позиционирање 2"

Игор Антић „Позиционирање 2", Продајна галерија Београд

Изложбом под називом „Позиционирање 2" у Галерији Београд, Игор Антић наставља истраживања унутар пројекта који је започео интервенцијом у Галерији Рајка Мамузића у Новом Саду 2019. године. Истраживање се односи на позиционирање аутора у односу на историјско-уметничке токове, тржиште, као и праксе колекционирања код нас.

Основу ове просторне инсталације чине вештачки конструисана стабла с „лишћем" које на себи носи сликане, вербалне поруке, тј. питања која уметник поставља свакодневно при сусрету с конкретним проблемима односа праксе и друштвених процеса. Тај широк аспект питања и недоумица, који се протежу од универзалних уметничких, преко друштвено-практичних, до политичких, јесу показатељ уметникове позиције као рефлексије свих тих односа, који могу бити и комплементарни али и супростављени. „Тако се аутор према естетици и филозофији уметности, поставља једнако аналитички као и према њеним историјским или фактичким дометима; његово се истраживање бави егзистенцијом уметника, музеја и галерија, једновремено са животом нестајућег артефакта и уметношћу идеје. У његовим се разрадама о уметничком објекту дебатује као о „субјекту" који елоквентно комуницира са својим просторним окружењем; преговара о модусима рецепције уметничког дела и његовој чулности; постављају питање колекционарске интиме и њених контроверза; о „тржишту уметности" говори из перспективе недостајућих друштвених визија и „уметности тржишта у кризи"..." записала је у предговору каталога историчарка уметности Јелена Кривокапић.

Игор Антић је придобио позитивне критике стручне јавности својим аналитичким и истраживачким приступом уметности с дубоким ослањањем на реалне догађаје или личности, процесе и феномене. Близак кругу постминималиста и заговорник једне посебне културе интердисциплинарног мишљења и приступа уметности која се од почетка 90-тих неговала у оквиру „Института високих студија ликовних уметности" у Паризу (Institut des Hautes Etudes des Arts Plastiques) и кругу њених најближих сарадника окупљених око Понтуса Хултена, Сержа Фошроа и Данијела Бирена.

Различитим поступцима увек се изнова демаскира праг институционалних и дискурзивних моћи културе и њеног језика који заклањају просторе индивидуалног говора и његових плодоносних размена.

Гост ће бити Игор Антић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару