недеља, 24. окт 2021, 13:00
Гени и храна
Шта је то што утиче на формирање нашег укуса према некој храни?
Да ли су то гени или културолошке навике? Мада многи верују да је окружење у којем живимо то које обликује наше наклоности, италијански генетичар Паоло Гаспарини убеђен је да су за то одговорни гени. Да би обезбедио доказе за своју хипотезу, Гаспарини је 2007. године покренуо пројекат „Марко Поло", у оквиру којег у земљама дуж традиционалног Пута свиле врши специфично циљана испитивања локалних становника - њихове ДНК и склоности спрам одређених укуса.
Овом истраживању посветили смо данашњи Пут свиле. Звучну пратњу Гаспаринијевој експедицији пружиће уметници који негују традиционалну музику земаља Централне Азије - Азербејџана, Јерменије, Туркменистана, Узбекистана, Казахстана, Киргистана...
Аутор емисије је Ивана Комадина.
Коментари