Читај ми!

Изложбе у Галерији „Хаос" и Музеју Југославије

Божидар Плазинић, Галерија „Хаос"; Ана Панић, Јована Недељковић „Прометеји новог века", Владимир Николић „Комунистичка слика у веку своје дигиталне репродукције", Музеј Југославије

С четири нова циклуса цртежа, насловљеним „Читање дневне штампе", „Читање и коментари", „Екрани" и „Огласне табле" у Галерији Хаос се представља Божидар Плазинић. Овим цртежима Плазинић наставља истраживања писане речи (омиљени идејни оквир) на папиру (омиљени медиј) остварујући у овом случају својеврсни дијалог с новинама као рефлексијама света у коме живи.

Радови су настали током пандемије тако да тај дијалог има појачано дејство које иде од наглашавања битног, преко коментара, до жестоког излива осећања спрам ситуације (пандемијске или неке друге). Ритуал читања дневних новина постаје ритуал супротстављања опречним, трауматизујућим вестима а свакодневно цртање по новинском папиру постаје перманентни (само)доказ постојања и немирења са стањем ствари.

„Мој цртеж је палимпсест, који потире и брише штампану реч, али се са ње раслојава" записао је Божидар Плазинић.

Изложба „Прометеји новог века" у Музеју Југославије инспирисана је шездесетогодишњицом Прве конференције Покрета несврстаних (Неангажованих земаља) у Београду. Ауторке изложбе, кустоскиње, Ана Панић и Јована Недељковић у фокус изложбе поставили су дела Петра Лубарде, као потврду тези да се нова оријентација спољне политике Југославије одразила и на културу, па и на уметност. Међутим, ауторке су приступ прошириле и на Титову посету Индији (1955-56. године) и нешто касније Лубардину, посматрајући и долазак страних студената у Југославију као време настанка једног новог доба.

 

На изложби ће бити представљене Лубрадине слике из колекције Музеја Југославије - „Буђење Африке" (1956-1959) и „Прометеј" (1967) - као и из збирке Куће легата - „Човек и звери" (1964) и „Бик и облак" (1963). Поред тога бројни артефакти, од слоноваче до плаката употпуњују причу о новом спољнополитичком курсу Југославије.

Део презентације је и видео рад уметника, професора на ФЛУ Владимира Николића „Комунистичка слика у веку своје дигиталне репродукције", у коме фокусира управо Лубардину слику „Прометеј новог века" која се данас налази у Комбак дворани (некадашњем Дому синдиката) а која је имала централно место у декору Конференције несврстаних.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару