Читај ми!

Метали и биљке

Иако пандемија вируса корона и даље доводи до бројних рестрикција у путовањима, група истраживача у оквиру међународног пројекта „Метали и биљке“ успела је да се окупи у Чешким Будејовицама од 24. до 27. августа у Биолошком центру Чешке академије наука.

У данашњој емисији доносимо разговоре са истраживачима снимљење на овој међународној конференцији. Иако се интензивно изучавају, сложене интеракције метала и биљака и даље представљају загонетку за научнике. Њихов недостатак може довести до значајних проблема у производњи пољопривредних култура и смањења приноса, док у високим концентрацијама метали могу бити токсични за биљке. Биљке се са овим изазовима носе на различите начине, а разумевање стратегија толеранције дефицита или суфицита метала може допринети унапређењу пољопривредне производње или имати примену у пречишћавању контаминираних земљишта.
Велика интернационална група истраживача чини тим пројекта „Плантметалс" чији је основни циљ повезивање стручњака који се баве анализом метаболизма метала и металоида у биљкама.

Пројекат повезује научнике, пољопривредне произвођаче и биотехнолошке компаније са циљем размене знања и развоја нових технологија. Међународна конференција у оквиру пројекта, посвећена метаболизму метала и металоида у биљкама, одржана је у Чешким Будејовицама од 24. до 27. августа, а у данашњој емисији доносимо разговоре са истраживачима снимљене на овом састанку. Чућемо проф. др Хендрика Купера, руководиоца пројекта, др Филис Морину из Института за молекуларну биологију биљака Чешке академије наука, др Силвен Мерлоа са Универзитета Париз-Сакле и Хестер Блумерт, студенткињу докторских студија на Универзитету у Греноблу. Разговарали смо о циљевима пројекта, актуелним истраживањима, улози метала у одбрани биљака од патогена, решавању проблема повишених концентрација кадмијума у какау и чоколади, новим методама откривања биљака које метале акумулирају у екстремно високим концентрацијама, али и о многим другим темама. Осврнули смо се и на то колико су састанци уживо значајни за научну заједницу и колико је изазовно организовати међународне конференције у доба короне. Пројекат "Плантметалс" финансиран је у оквиру Европског програма за сарадњу у домену научних и технолошких истраживања (ЦОСТ) - ЦА 19116.

У редовној рубрици, проф. Момчило Б. Ђорђевић ће говорити о значају метала за развој биљака, али и ефектима метала на људско здравље.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару