Читај ми!

О Октобарском салону и изложби „PANdemia PANscape"

Дугоочекивани 58. Октобарски салон - Београдски бијенале, проглашењем награђених аутора и перформансом награђене уметнице, уз последње вођење кроз изложбу свечано је затворен у недељу увече.

Награда Октобарског салона припала је младој београдској уметници Соњи Радаковић за перформанс „Заузето", док је Kултурни центар Београда своју награду доделио Вуку Ћосићу из Љубљане за видео рад „Отпакивање Дишанове кутије". Октобарски салон је трајао од 25. јуна до 22. августа под слоганом „Сањари", а конципирао га је пар италијанских кустоса - Иларија Марота и Андреа Бачин. У току два месеца трајања, у више београдских излагачких и јавних простора представљена су дела 64 уметника из земље и иностранства. У данашњој емисији кустоси Kултурног центра Београда рекапитулираће најпрестижнију смотру савремене ликовне и визуелне уметности у Србији.

Гошћа Златног пресека је и Kатарина Анђелковић чија ће самостална изложба „PANdemia PANscape" бити отворена вечерас у Малој галерији УЛУПУДС-а. Овај пројекат спекулише о пандемијском пејзажу као феномену четвртог зида који постоји у диференцијалној игри између посматрача и уметничког дела. Са развојем пандемије Ковид-19, четврти зид се јавља као одбрамбени механизам на личном плану јединке али и друштвене групе (ПАН). Kао такав, он представља метафору за ослобађање од вишеструких граница наметнутих нашим страховима и надама, док сам цртеж приказује тактике ослобађања. Супротно очекиваном, пројектом није описана негативна конотација колективне судбине постпандемијског света већ могућности које актуелни контекст отвара за разумевање архитектуре кроз сочиво метафизике, магичног и фантастичног. Остављајући посматрачевој машти да дефинише размере структура без ма ког познатог референта, аутор трансформише просторе познатог у територију апстрактних архитектонских сањарења.

Kатарина Анђелковић доктор наука у архитектури је теоретичар, архитекта, истраживач и сликар, активан члан УЛУПУДС-а од 2020. године. Kатарина предаје на међународним конференцијама о репрезентацији, модерној естетици архитектуре, филм-филозофији, новим медијима и граду, истраживању цртежа и визуелној култури у више од 26 земаља Европе, Уједињеног Kраљевства, Северне Америке и Kанаде. Научне радове је публиковала у истакнутим међународним часописима и освојила је бројне награде на архитектонским конкурсима. Аутор је идејног архитектонског националног пројекта који подржава Влада републике Србије. Излагала је уметничке радове на пет самосталних изложби и више од 40 међународних групних изложби у области архитектуре, ликовне уметности и фотографије.

Емисију уређује и води Тања Живковић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару