Читај ми!

Страхиња Радоичић

Млади флаутиста и Позитивна трема

 

Страхиња Радоичић (2000) је са седам година почео да свира флауту у београдској Музичкој школи „Др Војислав Вучковић", у класи Иване Поповић, код које је касније, упоредо са Петом београдском гимназијом, завршио и средњу музичку школу. Тренутно је на четвртој години основних студија на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Љубише Јовановића.

Током досадашњег школовања усавршавао се на многим мајсторским курсевима реномираних флаутиста попут Петар-Лукаса Графа, Тревора Ваја, Пјер-Ива Артоа, Јубина Ким, Кристине Фасбендер, Дитера Флурија, Љубише Јовановић, Вилијама Бенета, Филипа Алан-Дипреа, Карлоса Брунела и Алене Валентин. Изузетне успехе остварио је на домаћим и међународним такмичењима: лауреат и I награда на Сусрету флаутиста „Тахир Куленовић", Ваљево (2018, 2019, 2020, 2021), међународном такмичењу „Даворин Јенко" (2017, 2020) и Републичком такмичењу ученика музичких и балетских школа Србије. Добитник је и II награде на такмичењу у извођењу савремене српске музике „ReConstruction" у Београду 2019. године.

Наступао је и на многобројним концертима као солиста, али и као члан камерних и оркестарских ансамбала, од којих се издваја наступ са уметничким ансамблом Министарства одбране „Станислав Бинички", у извођењу Хајдновог концерта у Де-дуру. Вишегодишњи је члан Филхармоније младих „Борислав Пашћан".

Учествовао је на флаутистичкој академији 2017. и 2018. године у Карловцу (Хрватска), као и на првом сусрету студената и професора флауте из региона у Загребу (2019). У више наврата је наступао на фестивалимa „Бунт" и „Бемус". Похађао је летњу школу Вилијама Бенета у Лондону, као носилац највише стипендије за 2019. годину (William Bennett International Flute Summer School). Такође је био и учесник једног од највећих светских флаутистичких фестивала на свету у кинеском граду Ћингдау (CFA flute festival 2019 Qingdao), као члан ансамбла Флаутино Лола класик, под вођством Љубише Јовановић. Ансамбл је извео „Уметност фуге" Ј. С. Баха, као и „Лугубре и Дитирамб" Енрика Јосифа.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару