Читај ми!

Татјана Каравелић, Ања Тончић и Дуња Ожеговић

Данашње издање емисије Златни пресек посвећујемо уметницама млађе генерације.

У Клубу РТС-a, у згради Радио Београда, отворена је изложба скулптура из докторско-уметничког пројекта Татјане Каравелић. Изложбу „Полихромија у камену" чини више од двадесет скулптура реализованих у оквиру четворогодишњих докторских студија из области примењеног вајарства на Факултету примењених уметности у Београду. Уметничко-истраживачки пројекат предстaвља синергију различитих научних упоришта, нарочито општа теоријска проучавања из области геологије и уметничких утицаја у циљу остваривања специфичног скулпторског израза.

Татјана Каравелић рођена је 1991. године у Ужицу. Факултет примењених уметности у Београду уписује 2010. године, Диплому примењени уметник на одсеку примењено вајарство стиче 2014. године, а 2015. завршава мастер студије на истом факултету, у области меморијалне скулптуре. Од 2016. године је у статусу самосталног уметника, члан је УЛУПУДС-а и УЛУС-а.

Прву самосталну изложбу „Циклуси" реализовала је 2016. године, у Градској галерији Ужице. Излагала је на бројним колективним изложбама у Србији, Црној Гори и Македонији.

Од 10. јуна у Продајној галерији „Београд" на Косанчићевом венцу, отворена је изложба Ање Тончић и Дуње Ожеговић „Вакуум", која је пред публиком до 28. јуна. Реч је о избору цртежа изведених у комбинованим техникама на папиру на зидовима Галерије, као и радова у простору који су део инсталације. Заједничко полазиште овог циклуса радова је релативизовање традиционалних научних тумачења појма вакуума као апсолутно испражњеног простора. Дуња Ожеговић ради на папиру који нестаје у црно-белом пастуозном бојеном наносу, а на сликама Ање Тончић појављује се реалност у „крупном плану", свет чула, таласне фреквенције, звуци, кретање, све црно-бело.

Ања Тончић (1996, Београд) дипломирала је и магистрирала 2019. на Факултету ликовних уметности у Београду, на сликарском одсеку. Активно излаже од 2013, и од тада је реализовала десет самосталних и учествовала на преко седамдесет групних изложби у земљи и иностранству. Добитница је дванаест награда у области визуелних уметности.

Дуња Ожеговић (1995, Београд) дипломирала је и магистрирала 2019. на Факултету ликовних уметности у Београду, на сликарском одсеку. Имала је две самосталне изложбе, а излагала је и на педесет колективних изложби у земљи и иностранству. Добитница је четири награде на факултету.

Гошће Златног пресека су: Татјана Каравелић, Ања Тончић и Дуња Ожеговић.

Емисију уређује и води Тања Живковић.

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару