Читај ми!

Дарка Радосављевић Васиљевић и Немања Николић

Дарка Радосављевић Васиљевић: Миомир Грујић Флека „Јавни илегалац", Салон Музеја савремене уметности и „Akt by Fleka", галерија Ремонт; Немања Николић, галерија Рима.

Изложбама „Јавни илегалац" у Салону МСУ и „Akt by Fleka" у галерији Ремонт, Музеј савремене уметности и Уметничка асоцијација Ремонт представљају стваралаштво Миомира Грујића Флеке, како у домену уметности тако и његов допринос и значај у сфери културе и друштва. Миомир Грујић Флека је феномен који је обележио урбану културу осамдесетих и деведесетих у Србији и померио многе границе перцепције уметничког стваралаштва. Покренуо је више пројеката који су снажно утицали на развој урбане културе, од којих су најзаначјнији: клуб „Академија", „Радио Шишмиш" и пројекат „Урбазона".

У часописе и новине са којима је сарађивао или их уређивао уносио је провокативне, ангажоване текстуалне и графичке садржаје. Као визуелни уметник деловао је од средине до краја осамдесетих уневши на тадашњу рецентну уметничку сцену другачији сензибилитет и однос према уметничком стваралаштву. Крајем осамдесетих, услед оштећења вида, започиње нову перформативну и друштвено ангажовану фазу, првенствено реализовану кроз аутентични аудио формат „Радија Шишмиш" и покрета „Урбазона". Spiritus egans целог пројекта је Дарка Радосављевић Васиљевић, директорка уметничке асоцијације Ремонт, гошћа данашње емисије.

Немања Николић, један од најзапаженијих аутора млађе генерације, отворио је нову самосталну изложбу у београдској галерији Рима. Представљени циклус апстрактних слика указује да Николић наставља деконструисање филмског језика сасвим новим и оригиналним визуелним репрезентацијама. Наиме, суштина ових слика не произилази ни из реалности ни из саме слике већ из динамике покретних слика.

На почетку каријере Немања Николић је привукао пажњу стручњака специфичном визуелном реинтерпретацијом филмских остварења. „У дигиталној ери, која је са једне стране, до граница декоративности истрошила минималистичку геометријску естетику, а са друге стране, свакодневицу преплавила покретним сликама (и њиховим ритмовима), перцепција савременог човека резонира са кинематографски подтекстом Николићевих радова и тиме га, наизглед парадоксално, помера на браник интегритета и аутономије апстрактне слике с почетка 21. века", записала је Невена Мартиновић у каталогу изложбе. Гост емисије биће аутор Немања Николић.

Уредник и водитељ емисије: Сава Ристовић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару