Лонг Ју, диригент

„С времена на време, појави се изузетна особа која направи сеизмичку промену у својој земљи – Лонг Ју је управо тај. Читав преокрет музичке културе у Кини рођен је у његовој визији. Стекао је знање у Европи, вратио се у домовину с мисијом и с огромном храброшћу надахнуо многе људе. Сваки оркестар који је покренуо перфектан је у техничком и уметничком погледу.”

Овим речима велики виолончелиста Јо Јо Ма описује свог сународника, диригента Лонга Јуа, уметника који је заслужан за спектакуларан повратак класичне музике на концертне подијуме у Кини. У прве две деценије 21. века Лонг је успео да постави и однегује четири врхунска оркестра, организује прворазредне фестивале класичне музике, међународно виолинистичко такмичење „Исак Штерн". У све чега се латио унео је принципе ефикасне организације, која успешно доноси и краткорочна и дугорочна решења.
Један од великих Лонгових подухвата је и враћање на сцену Шангајског симфонијског оркестра, ансамбла који је међу најстаријим своје врсте на свету - основан је 1879. - 25 година пре Лондонског симфонијског оркестра и 3 године пре Берлинске филхармоније. Од 2019. снимке овог аснамбла ексклузивно објављује дискографска кућа Deutsche grammophon.
У данашњем Времену музике представићемо Лонга Јуа и његов оркестар интерпретацијама дела Сергеја Рахмањинова, Карла Орфа, Фрица Крајслера и Ћианга Чена.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво