Читај ми!

Не причај шта сањаш

Др Зорица Арсић Мандарић

У емисији Контрапункт у разговору са др Зорицом Арсић Мандарић, приказујући њен опус родољубиве поезије и прозе, говоримо о моћи песништва и дометима поетског израза у савременом епохалном тренутку у коме др Мандарић смело заступа истину и бори се против прећуткивања наше прошлости и заборава предака. У емисији ћемо ексклузивно представити и најновију књигу дневничко-есејистичких записа др Зорице Арсић Мандарић „Не причај шта сањаш" са поднасловом „Моји гневници" која ускоро треба да се појави у издању издавачке куће „Пешић и синови", 2021.). Ова књига есеја представља бунтовни дневнички наставак њене књиге „Не ћути земљо".

Слушаоци ће бити у прилици да чују аудио записе са књижевних вечери и поетско уметничких перформанса др Зорице Арсић Мандарић на којима су говорили академик Никола Милошевић, Енрико Јосиф, Буца Мирковић, Момир Лазић и Драгош Калајић.

Др Зорица Арсић Мандарић, књижевница, лекар оториноларинголог, доктор медицинских наука, ликовни уметник, хуманиста. Познати је писац са више од пола века књижевног стваралаштва. Рођена у царском Скопљу, одрасла у кнежевском Крушевцу. Преко педесет година живи у Бео-граду деспота Стефана. Активно ради као писац а лекар у пензији. Члан је Управе Удружења књижевника Србије и један је од оснивача Удружења лекара писаца Србије „Видар". Објављено јој је преко 40 књига поезије, есеја, афоризама и приповедака у значајним издавачким кућама: Просвета, Српска књижевна задруга, Нолит, Багдала, Пешић и синови и др. Бави се сликарством, вајарством и примењеном уметношћу. Своје, и књиге других, сама је илустровала. Сарађује са водећим књижевним часописима, зборницима и антологијама. Песме и књиге су преведене на италијански, енглески, бугарски, грчки, арапски, румунски и македонски језик. Дела су јој извођена, као перформанси, у Народном позоришту Београд (1999. „Вез мачем"), у простору „Гварнериуса" (2005.), у аули цркве Лазарице у Крушевцу, у Културном центру у Корату (Италија), на радио и телевизији. Обухваћена је Песничком антологијом Радио Београда 2, Ризницом српске поезије, Светосавском поетском ризницом и Плетеницом српске поезије (Дејан Томић). Заступљена је у књизи „Српски писци сликари" Радована Поповића. Учесник је многобројних песничких фестивала националног и интернац. карактера, посебно редован „ходочасник" вишеградског „Пута Иве Андрића". Носилац је „Националног признања за допринос култури Републике Србије", (2014). Први је добитник награде „Гордана Тодоровић"(Сврљиг 1997) и награда: „Јефимијин вез"(2005), „Раваничанин" за очување српског духовног блага (2006). међународна награда „Повеља Мораве", Мрчајевци (2008), „Милан Ракић", песничка награда УКС (2011), „Багдалин" „Прстен Деспота Стефана Лазаревића"( 2017.), „Поет", награда издавачке куће „Арте" (2015.), „Златен прстен", међународна књижевна награда Македоније (2015)," и „Крајишка грамата" (2018).

Аутор емисије је Биљана Ђоровић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару