недеља, 27. дец 2020, 13:00
Божићна трпеза Медитерана
Како се у различитим крајевима Медитерана прославља Божић
На Корзици се за Божић спрема палента од кестеновог брашна, рикоте и панчете, у покрајини Емилија-Ромања кува се bollito misto, мешавина различитих врста меса, изнутрица и живине, а у Кампањи minestra maritata, „брачна супа" од копуна, са љутим бибером и цикоријом. Баскијци за овај празник радо једу динстану пилетину escabeche de pollo navidad, на Азорима се пуњена кокош спрема по рецепту galinha de natal recheada, док се у Еврону, у Тракији, баклава прави од сусама.
Све ове ђаконије само су делић божићне трпезе Медитерана, којој смо посветили данашњи Пут свиле. Начине на који се у различитим крајевима овог поднебља, уз богато постављен сто, прославља Божић, откривамо у музичком друштву група „Barbara Furtuna", „Rassegna", „Voce di Corsicа", харфисте Родрига Романија, гитаристе Кустодија Кастела и слепе диве лисабонских улица Дона Росе.
Аутор емисије је Ивана Комадина.
Коментари