Читај ми!

Јовица Ђорђевић

Разговор са хармоникашем Јовицом Ђорђевићем

Рођен је 1973. у Ваљеву. Отац му је био хармоникаш, па је Јовица Ђорђевић већ са три године почео да свира исти инструмент, а са шест је имао и први јавни наступ. Свирао је са оцем на Радио Ваљеву и као Wундеркинд, како су га назвали у то време, наставио са успесима и за време школовања.
У ОМШ "Даворин Јенко " у Београду завршио је хармонику, а у ОМШ "Ватрослав Лисински" клавир. Године 1988. уписао је хармонику у СМШ " Корнелије Станковиц", у класи Љиљане Ивановиц.
Године 1992. положио је пријемни испит на кијевском Конзерваторијуму и био примљен у класу В.В Бесфамиљнова. Петогодишњи наставни план савладао је за три године, са просечном оценом 10, те добио црвену диплому са редним бројем 000001.
Постдипломске студије уписао је 1995. на Националној академији П.И. Чајковски у Кијеву и завршио их такође са свим десеткама за две , уместо за предвиђене три године. 18 јуна 1997, на свој 24. родјендан, положио је последњи, магистарски испит са оценом 10+.
Током школовања, поред одличних оцена, успешно је наступао као солиста широм Италије, Шпаније, Русије, Украјине, Немачке, Аустрије, Француске, Алжира, Марока, Туниса. Такође је наступао и са СИмфонијским оркестром Војске Југославије и Нишким симфонијским оркестром. Године 1997. снимио је компакт диск " Solo harmonica" у продукцији ПГП, са делима Баха, СКарлатија, оригиналних остварења Зубицког, обрадама Јаскеевица. Поред мноштва аматерских, републичких, савезних и интернационалних такмичења, најдраже му је Прво међународно такмичење 1989. када је био свеукупни победник "GRAND PRIX" у Француској. Уследиле су награде на престижним такмичењима (Castelfidardo, Kubok Krivbassa, Пула, Арасате...)
Од 2002. године живи у Аустрији и ради на конзерваторијуму "Густав Малер", а од септембра 2012. и на конзерваторијуму "Прајне" у Бечу. За кратко време добио је велику класу ученика који су освојили и мноштво награда на такмичењима широм Европе. Последњих година, због специфичности технике свирања на хармоници, доста је активан као гостујући професор и предавач на разним семинарима у Италији, Аустрији, Белорусији, Мађарској, Хрватској. Такође често наступа и са својим сином Стефаном, који до сада има четири награде на интернационалним такмичењима, док је ћерка Нина (6,5) освојила прво место у категорији до 10 година на такмичењу VAMÖ (Аустрија), тако да се традиција наставља.

Од јесени 2017. Јовица Ђорђевић је део тима Arijit Singh & world musicians са којим је свирао 12 концерата у Америци (на којима је продато 200000 улазница), Торонту, Лондону, Дохи, Дубаију, Јоханесбургу, Дурбану, Ротердаму и око 50-ак концерата у Индији. Овај тим је наступио и на свадби ћерке мултимилијардера Мукеша Амбанија прве вечери славља (које је трајало 5 дана), док је наредне певала Бјонсе, а убрзо потом је наступио и на свадби Амбанијевог сина. Јовица Ђорђевић је снимио и неколико нумера за MTV India са познатим Боливуд продуцентима.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару