Мигрена и како с њом изаћи на крај

Гошћа емисије је докторкa Александра Радoјичић, неуролог из Центра за хроничне и терапијске резистентне главобоље у Клиници за неурологију Клиничког центра Србије.

Историјски гледано, медицинска професија је имала склоност да о мигрени говори као о женској одлици, у најмању руку, али и као о хистеричној манифестацији. Својевремено, 50-их година прошлог века, а и раније, сматрало се да је мигрена болест богатих жена, које не брину ни о чему, па су због тога измислиле мигренозну главобољу. Али, истраживања су показала да у стварном животу богате жене оболевају од мигрене исто онолико често колико и сиромашне; али за разлику од сиромашних, да би се осећале колико толико боље, оне себи могу дозволити целодневно лежање у кревету, у тамној просторији и у тишини. Тврдња да је мигрена измишљена и самоизазвана болест, увредљива је за све мигренозне болеснике, јер има особа које од ње пате и преко 40 година и које су, пре постављања исправне дијагнозе, много година погрешно лечене због синузитиса, због неиспаваности, а и препоручивано им је налажење пријатеља с којима би проводиле већи део дана, али и ноћи.

Стручњаци процењују да више десетина милиона људи у Европи годинама пати од главобоља, које нису као оне пролазне, на које се и не обраћа нарочита пажња. Ти људи пате од нечега, што је као стално ударање тешког маља у главу. Неке од њих бол у глави доводи до лудила и онеспособљава их за било какав рад. Због тога мигрене и јесу озбиљан проблем и за националну привреду, јер се због ње и других врста главобоља, губе милиони радних дана.

О мигрени и како с њом изаћи на крај, говориће гошћа Хипократије др Александра Радојичић.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво