Ненад Николић добитник Награде „Никола Милошевић"

Жири за награду „Никола Милошевић“, коју додељује Радио Београд 2 за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, одлучио је да овогодишњу награду „Никола Милошевић“ добије Ненад Николић за дело "Идентитет српске књижевости: прича о књижевноисторијској идеји" у издању Српске књижевне задруге и „Партенона“.

У образложењу жирија, који је радио у саставу: проф. др Ива Драшкић Вићановић (председница), проф. др Зоран Пауновић и проф. др Драган Проле, наводи се да је књига Ненада Николића „озбиљан подухват и значајан допринос српској науци о књижевности. Полазећи са становишта херменеутике сумње, аутор најављује да је претпоставка његове снажно филозофски интониране студије теза Пола Рикера, да тек приповедни идентитет заплетом који представља сагласје несагласности може указати на пут потраге за идентитетом, што значи да је у питању став да је идентитет динамичка категорија и да се конституише кроз време, захваљујући времену у коме се гради историја, односно прича. Николић се својом студијом супротставља тези о потреби укидања историје књижевности и брани потребу и вредност саме историје књижевности као такве", стоји у саопштењу.

„Теза коју Николић, пажљив и изванредно скрупулозан истраживач заступа је да се идентитет националне књижевности десупстанцијализује освешћивањем интерпретативности сваке историје књижевности. Аутор истиче естетске вредности као кључни критеријум по којем дело заслужује да буде представник историје националне књижевности, а данашње испитивање идентитета спрске књижевности требало би да буде осмишљена прича која остаје отворена, ослобођена захтева супстанцијализма и без објективистичке претензије да се у историјском кретању покаже нужност", наведено је у образложењу.

Ненад Николић (1975) је професор на Катедри за српску књижевност Филолошког факултета у Београду где предаје српску књижевност осамнаестог и деветнаестог века. Објавио је књиге: Кастриране јуноше: Жеља и приповедање у романима Милована Видаковића (Матица српска, 2004), Меандри и просвећености: Неколико лица српске књижевности XVIII и XIX века (Службени гласник, 2010), Геометрија прошлости: Књижевна историја Јована Деретића (Службени гласник, 2013), Проблеми савремене књижевне историје: Критичка пролегомена за обнову националних књижевности и њиховних историја (Академска књига, 2015), Тумачења тумачења (Неопрес, 2017).

У најужем избору за овогодишњу награду „Никола Милошевић" биле су још књиге Небојше Грубора Егзистенција и дистанца. Студије о Хајдегеровог филозофији, у издању Завода за уџбенике и Ненада Ристовића Античка књига и рано хришћанство у дијалогу: Октавије Минуција Феликса, коју је објавила Матица српска.

Према пропозицијама конкурса, завршна седница жирија одржана је у радијском студију, а цео ток заседања директно је преносио Радио Београд 2.

Награда Никола Милошевић биће уручена 12. фебруара на свечаности у Каменој сали Радио Београда.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару