Хипократија

Како је Олгивана Лојд Рајт (Олга Иванова Лазовић), унука Марка Миљанова, и супруга великог архитекте Френк Лојд Рајта успела да здравствено дисциплинује свог супруга и утиче на естетику његовог пројектовања.

У данашњој Хипократији сазнаћете како је Олгивана Лојд Рајт (Олга Иванова Лазовић), унука Марка Миљанова и супруга великог архитекте Френкa Лојдa Рајта, успела да здравствено дисциплинује свог супруга и утиче на естетику његовог пројектовања.

Гост емисије је архитекта Венита Ђурић, која је дипломирала на Архитектонском факултету у Београду с пројектом реконструкције психијатријске клинике на Авали, где је следила начела органске архитектуре Френка Лојда Рајта. Од 1988. живи у Америци и председник је грађевинске корпорације „Слејт констракшн". О Олгивани Лојд Рајт припремила je прилог за Српски биографски речник Матице српске.
Следећег месеца ће се навршити 60 година од смрти славног америчког и можда највећег светског архитекте ХХ века Френкa Лојдa Рајта. Најуспешнији период у његовој каријери, када пројектује Кућу на водопаду и музеј Гугенхајм, поклапа се са периодом у коме му је животни партнер била Олгa Ивановa Лазовић, унукa Марка Миљанова. Ова Српкиња је несумњиво утицалa на Рајтово стваралаштво органске архитектуре тако што га је ближе упознала са начелима филозофије Истока. Олга Иванова, која је познатија под именом Олгивана, с тим начелима упознала се као ученица грчко-јерменског филозофа Гурђијева, који је основао и данас значајну филозофску школу. Поред тога, Гурђијев се бавио и компоновањем и кореографијом плесова, које је звао „кретњама". Ти плесови садржавали су сложене позе засноване на геометрији и срачунатом математичком следу.
Током 35 година, колико су провели заједно, Олгивана се старала о здрављу Френка Лојда Рајта, превасходно водећи рачуна о исхрани и уравнотеженом односу одмора и физичке активности. Ученици њихове школе архитектуре „Талиесин", поред Рајтове архитектонске обуке, примали су и драгоцене животне лекције од Олгиване, што је сигурно утицало на формирање њиховог погледа на свет. Све то се наставило под Олгиваниним надзором и после Рајтове смрти. Олгивана је умрла 1985, а њена последња жеља је била да се њени и Рајтови посмртни остаци спале, њихов пепео помеша и похрани у заједничку гробницу.
О Олгивани Лојд Рајт говориће наша уважена гошћа, наш једини познавалац живота и дела Олгиване Лојд Рајт, архитекта Венита Ђурић.

Емисију припремају и воде проф. др Момчило Б. Ђорђевић и проф. др Александар Петровић.

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару