Позитивна трема

Разговор са контрабасистом Милошем Чоловићем

Милош Чоловић (1998) је студент друге године на Музичкој академији у Грацу (Kunst Universität Graz) код професора Мортена Рамсбøла.

Са 13 година је уписао СМШ Станковић - џез одсек (бас гитара, контрабас) и дипломирао 2015. у класи проф. Предрага Ревишина. Исте године је кренуо на часове класичног контрабаса код проф. Срђана Стошића, такође у СМШ Станковић.

Међу музичарима са којима је до сада сарађивао јесу и Dena DeRose, Стјепко Гут, Brad Leali, Francesco Santucci, Renato Chicco, Adam Nussbaum, Howard Curtis, Биг Бенд РТС-а, Јелена Јововић, Софија Кнежевић, Max Kochetov, Владимир Костадиновић и др. До сада је наступао на  Jaffa Jazz Festivalu у Тел Авиву, Jazz Redoute Graz фестивалу, Београдском Џез фестивал, Панчевачком Џез фестивал, фестивалима Jazz Weekend у Прилепу, Ослобађање, Belgrade Saxperience и Bass Passion.

Са својим триом који чине Андреја Христић и Милош Грбатинић изводи ауторску музику. Трио се може чути и као ритам секција на првом албуму Угљеше Новаковића ,,Tales From The Past''. Чоловић такође свира на дебитантском албуму пијанисте Александра Грујића - ‘'GIV and Gaslight''. Наступа са бројним музичарима и бендовима у Грацу и Београду, а у последње време главни фокус му је бенд ,,Common Ground'' који је оформио са певачицом Тањом Филиповић и саксофонисткињом Кристином Мигел Мартинез. Његов трио је у априлу 2016. године освојио прво место на међународном такмичењу ,,The Best Musical Mind'' (категорија: најбољи ансамбл), а награда је била снимање и објављивање њиховог првог албума.

Чоловић је био и један од десет финалиста светског такмичења у категорији џез контрабас у узрасту до 35 година BASS PRAGUE 2016. Године 2017. добио је награду ,,Михајло Миша Блам'' за најперспективнијег младог џез музичара. Проглашен је за једног од полуфиналиста такмичења у категорији џез контрабаса, у оквиру International Society of Bassits, конгреса у Блумингтону (Индиана, САД), на којем ће учествовати у јуну ове године, као једини Европљанин. Селектор је и уредник фестивала ,,Ослобађање'' у чијој организацији је лета 2018. концерт и радионицу одржао проф. Renato Chicco.

Неки од његових омиљених басиста су: Scott LaFaro, Sam Jones, Paul Chambers, Oscar Pettiford, Ron Carter, Jimmy Garrison, Butch Warren, Jimmy Blanton, Richard Davis...

Аутор емисије: Ана Ћирица

 

 

 

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару