Хипократија

Тема данашње емисије су болести дечјих плућа и система за дисање као целине.

Гост данашње Хипократије је професор Медицинког факултета у Београду др Предраг Минић, специјалиста педијатар и руководилац сектора за болести плућа и поремећаје дисања у Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије „др Вукан Чупић" у Новом Београду.

Иако се споља гледано, анатомија дечјих плућа мало или ни мало разликује од анатомије плућа одраслих, ипак оне постоје, важне су и не би се смеле превидети. Баш те мале разлике, повећавају вероватноћу и тежину плућних болести и проблема с дисањем, нарочито мале деце, а осим тог утичу и на третман и избор најприкладније технике лечења.
Ребра беба и мале деце оријентисана су више хоризонтално него код старије деце и одраслих, што смањује ширење грудног коша. Хрскавица дечјих ребара је сунђерасте грађе што смањује отпорност грудног коша на спољашњи притисак и тако смањује запремину његове унутрашњости. Мишићи између ребара нису потпуно развијени и немају скоро никаву снагу, све док деца не пођу у школу. То отежава дизање предње површине грудног коша кад дете лежи на леђима. Потиљачни део главе детета знатно је већи него код одраслих, тако да кад дете лежи на леђима, врат му је јако савијен напред и отежава пролаз ваздуха кроз душник. Језик детета је пропорционално већи од језика одраслих у односу на простор у устима. Дисање кроз нос је типично за малу децу, а њихов пречник душника, бронхија и још ужих дисајних путева разлог је проблема током запаљења и других сличних ситуација.
Болести дечјих плућа и дисајних путева имају сличности са сличним болестима одраслих, али више по називу, а мање по клиничком току.
Хронични кашаљ је симптом који и лекаре и пацијенте обавештава о необичним и ненормалним догађањима у телу, а један је од пет најчешћих разлога због којих се деца воде на лекарски преглед, Он напада између 5 и 10 одсто деце у развијеном свету укључујући и Србију. Поновне инфекције дисајних путева представљају проблем за постављање дијагнозе јер могу бити последица неког једноставног вирусног запаљења, али и озбиљне патологије попут цистичне фиброзе, поремећаја имунитета или неке урођене болести. Астма, цистична фиброза, поремећаји дисања током спавања, укључујући и зависност од механичке вентилације значајни су проблеми о којима ће нам говорити наш уважени и драги гост доктор Пеђа Минић.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.  

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару