Хипократија

X (икс) тј. сајбер нож стигао је у Центар за неуроонкологију Клинике за неурохириргију Клиничког центра Србије.

Гости данашње Хипократијe су др Биљана Шеха, начелница службе за икс нож у Центру за неуроонкологију КЦС и физичар др Љубомир Куриј, који брине о физичком аспекту терапије икс ножем. Обоје у Хипократију долазе из Клиничког центра Србије.

Дуго и жељно очекивана машина за елегантно, бескрвно и егфикасно лечење тумора мозга и осталих делова тела, стигла је у Београд и нашла је своје место у новотвореној згради преко пута здања у коме ефикасно функционише већ прослављени гама нож. Нову зграду и новоформирано Одељење у које је већ усељен икс нож, отворио је председник Републике Србије, господин Александар Вучић, 31. октобра ове године. Ова свечаност поклопила се с јубилејом - 95 година откад је у Београду 1923. године, изведена прва неурохируршка операција. Икс нож је последња реч технологије и технике, права круна радиохируршког инструментаријума. Радиохирургија као неформална субспециалност може се поделити на три врсте интервенција и то на основу три технолошки различита апарата: гама нож заснован на кобалту-60, затим на протонске зраке који се стварају у циклотрону, и на X нож, чији су принцип високо енергетски икс, тј. рендгенски-зраци створени у линеарном акцелератору. Ови зраци разорно делују на малигне туморе. Како сваки од наведених уређаја ради на другачији начин и користе различите изворе радијације, тако имају своје предности и мане и могу бити више или мање ефикасни у појединим случајевима.

У линеарним акцелераторима честице (које су најчешће извори електрона) линеарно се убрзавају, а потом сударају у катодној цеви стварајући тако икс зрачење високе енергије, чије дејство је суштина терапије. Енергија тако добијеног зрачења може бити од 6 до 30 МеВ ( мегаелектрон волт ). Ови уређаји носе различите називе истог значења: сајбер нож (CyberKnife) или икс нож (X-Knife). Разлика између добрих и лоших страна икс ножа и гама ножа огледа се у следећем: Икс нож користи Икс, тј. рендгенско зрачење уместо гама зрачења; Током третамана сајбер нож се помера око пацијента, за разлику од гама ножа који је статичан; Већи тумори и већа ефективна подручје болје се тратирају сајбер ножем, него код гама ножем; Терапија сајбер ножем због његове покретљивости спроводи се на флексибилнији начин; Слабија прецизност сајбер ножа у односу на чврсто фиксиран гама нож; Сајбер ножем осим процеса на мозгу могу се третирати и остала подручја тела.

О икс ножу, његовом физичким својствима и терапијским могућностима говориће нам драги и уважени гости.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару