недеља, 24. дец 2017, 13:00
Пут свиле
Божићна трпеза Mедитерана
На Корзици се за Божић спрема палента од кестеновог брашна, рикоте и панчете, у покрајини Емилија-Ромања кува се bollito misto, мешавина различитих врста меса, изнутрица и живине, а у Кампањи minestra maritata, "брачна супа" од копуна, са љутим бибером и цикоријом. Баскијци за овај празник радо једу динстану пилетину escabeche de pollo navidad, на Азорима се пуњена кокош спрема по рецепту galinha de natal recheada, док се у Еврону у Тракији баклава прави од сусама.
Све ове ђаконије само су делић божићне трпезе Медитерана, којој смо посветили данашњи Пут свиле. Начине на који се у различитим крајевима овог поднебља уз богато постављен сто прославља Божић, отркивамо у музичком друштву група Barbara Furtuna, Rassegna, Voce di Corsica, харфисте Родрига Романија, гитаристе Кустодиа Кастела и слепе диве лисабонских улица Dona Rose.
Аутор емисије је Ивана Комадина.
Коментари