Хипократија

Тема емисије гласи: Еволуција је теорија, а не хипотеза, а гост је др Алексеј Тарасјев, научни саветник, руководилац Одељења за еволуциону биологију Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић" Универзитета у Београду.

Еволуција је у биологији субдисциплина која означава промене у одликама разних животних врста током више генерација и то захваљујући процесу природне селекције.
Централна идеја еволуције је да све што је на Земљи живо, има заједничког претка, као што ми и наши даљњи рођаци имамо заједничку прапрабабу. Еволуција траје због генетичких варијација у популацији било којих животних облика, јер те варијације утичу на физичке карактеристике (фенотип) организма. Неке карактеристике могу дати предност једном организму над другим, при чему се те предности преносе и на потомство.
По теорији Чарлса Дарвина, која је једна од најважнијих у светској науци, еволуција се догађа природном селекцијом. Организми чије су карактеристике најбоље прилагођене околини у којој живе, најбоље ће се штитити од звери, испољиће највећу отпорност преме болестима и имаће највеће изгледе за преживљавање. Механизми еволуције функционишу на геномском нивоу. Промене у дугачком низу ДНК остављају последице на композицију и на испољавање функционалних способности гена, који се из генерације у генерацију преносе на потомство и дају му неке урођене одлике. У суштини, еволуција живих бића исписана је у њиховим генима. Кад су гени различитих врста слични, онда се то сматра доказом да те врсте имају заједничког претка. Молекул ДНК који је у низу, акумулира током времена промене које су некад корисне, а некад штетне. Корисне промене побољшавају изгледе у борби за опстанак која је суштина еволуције.
Противници еволуције су углавном верници који не схватају да се еволуција не бави постанком живота, што је истраживање којем су посвећени биолози, док су бог и популација арханђела и анђела нешто што је у сфери филозофије и теологије. Противници еволуције, који себе сматрају довољно образованим да би могли противуречити највећим светским ескпертима у биолошким наукама, често су фрустриране и неостварене особе, без обзира на формална звања и титуле. Њихове менталне одлике сличне су противницима вакцинација, или пак онима који имају сигурне „доказе" да се Аполо мисија, током које су астронаути Нил Армстронг и Баз Олдрин 20. јула 1969. године спустили свој лунарни модул на површину Месеца, никада није догодила и да је та мисија, као и пет следећих из истог програма, велика ујдурма настала у неком филмском студију.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару