Пут свиле

Путеви формирање нашег укуса према некој храни

Шта је то што утиче на формирање нашег укуса према некој храни? Да ли су то гени или културолошке навике? Мада многи верују да је окружење у којем живимо то које обликује наше наклоности, италијански генетичар Паоло Гаспарини убеђен је да су за то одговорни гени. Да би обезбедио доказе за своју хипотезу, Гаспарини је 2007. године покренуо пројекат "Марко Поло", у оквиру којег у земљама дуж традиционланог Пута свиле врши специфично циљана испитивања локалних становника - њихове ДНК и склоности спрам одређених укуса.

Овом истраживању посветили смо данашњи Пут свиле. Звучну пратњу Гаспаринијевој екпседицији пружиће уметници који негују традиционалну музику земаља Централне Азије - Азербејџана, Јерменије Туркменистана, Узбекистана, Казахстана, Киргистана...

Ауторка емисије је Ивана Комадина.

Слика на насловној страни: Паоло Гаспарини

 

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње