недеља, 18. сеп 2016, 08:00
Чекајући ветар
Еколошки магазин
Када би имао ногу, озонски омотач би нас онако планетарно шутнуо, али има само рупу чије крпљење зависи и од нашег понашања, па се информације о његовом стању крећу од алармантних, преко драматичних, до смирујућих, али са дозом упозорења. Озонски омотач има и способност самоисцељења, што је неопходно свему што има икакве додире са човеком. О клими и озону говори гошћа емисије, магистар медицинске метеорологије Верица Гбурчик.
ХРАНА СЕ ЈЕДЕ, НЕ БАЦА СЕ - назив је кампање коју је покренуо Центар за унапређење животне средине због последица по животну средину. Бацање хране повећава количину отпада, емисију угљен диоксида, смањује количину питке воде, утиче на шуме и обрадиво земљиште... Оно што се баци, сваке године може три пута да нахрани све гладне света. Где смо се у својој несвести, глупости и бахатости заглавили? Да је лоше бацати храну, знало се до пре само две генерације. Гости емисије су Ивана Јовчић и Владан Шћекић из Центра за унапређење животне средине.
Ако у некој шуми не расту гљиве, то је поуздан знак да је загађена. Само десетак минута од центра, Београд има Бајфордову шуму, оазу кисеоника и лепоте, коју је сјајни редитељ дечјих емисија обожавао и увек се чудио како је могуће да нисмо свесни шта имамо; шта би Лондон дао за тако нешто! Бањичка, или од пре неку годину Бајфордова шума, има гљиве, али било би их много више када им не би уништавали станишта. Из неког разлога, пањеви се премазују мазутом и остају такви, без гљива које би расле на њима и временом их разложиле, у природном процесу који обогаћује земљиште. О томе говори Мирјана Пјевић.
У Галерији Природњачког музеја на Калемегдану, отворена је изложба "Рогови - борбено знамење сисара", ауторке Јелене Јовановић.
Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.
Autor:
Александра Вукићевић
Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]
Коментари