Соларис

Тема емисије су "старе" и "нове" заразне болести, а саговорник је проф. др Зоран Радовановић, епидемиолог, професор (у пензији) Медицинског факултета у Београду, председник Етичког комитета Српског лекарског друштва.

Актуелна епидемија зика-грознице у Јужној Америци само је један од неколицине примера локалних, регионалних, па и глобалних претњи по људске животе и здравље које долазе од патогених микроорганизама који су, иако одавно откривени, до тренутка проглашења опасности били практично непознати или занемарени изван одговарајућих ендемских подручјâ.

Светска јавност се такође све чешће суочава са, мање или више драматичним, упозорењима стручњака на могућност преласка узрочника добро познатих заразних болести у форме које би представљале увећану опасност по човечанство. Ипак, распрострањени утисак да смо изложени све чешћим таласима „нових", за многе од нас загонетних, болести преко је потребно поставити у одговарајући контекст - контекст савремених научних сазнања о еволуцији микроорганизама унутар екосистемâ, сложеним односима између патогених организама и њихових домаћина у природи, општим принципима епидемиолошке анализе токова ширења заразâ, посебним проблемима преношења болести путем биолошких вектора (као што су комарци), као и небројеним унутрашњим и спољним чиниоцима који могу да утичу на ток и исход епидемијâ; али и контекст наглашених специфичности савременог света које у великој мери утичу на побројане процесе - бројности и покретљивости људских популацијâ и све снажнијег утицаја глобалних климатских променâ.

Емисија ће се овог пута завршити одабраним одломцима из интервјуâ Умберта Ека - опраштајући се од овог великана људске мисли кратким подсећањем на његов непролазни допринос разматрању неких од најдубљих питањâ и противречности у самој сржи човекове непрестане потраге за сазнањем и разумевањем.

Емисија садржи и избор научних вести објављених у светским медијима од претходне среде.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Ненад Ђорђевић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

Адреса електронске поште емисије, коју слушаоци могу да користе да би постављали питања, али и давали коментаре, примедбе и сугестије, гласи: solaris@rts.rs

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару