Степеник

О збирци антрополошких есеја о храни "Летећи пилав", Светлане Слапшек

Своју прву књигу о антропологији хране "Апиције - о кувању", Светлана Слапшак приредила је и превела за загребачку библиотеку Latina Et Graeca 1989. године.  Под утицајем бављења рукописима Веселина Чајкановића, истраживање и веровања у вези са храном наставила су се и наредних деценија.

Предавала је на курсевима о храни - пре свега из угла ритуала, веровања и визуелних представа у оквиру програма Антропологије античких светова и Антропологије рода на Факултету за постдипломске студије хуманистике у Љубљани, као и на неким другим универзитетима по свету.
Ауторка је књига "Женске иконе XX века", "Женске иконе античког света", "Античка митургија жене" и других.
Њено најновије дело, збирка антрополошких есеја о храни "Летећи пилав" (Библиотека XX век) уводи нас у свет историјских, друштвених и културних околности повезаних са избором, припремом и уживањем у храни.

Са Светланом Слапшак, у емисији Степеник, разговара Маријана Радуловић.

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње