Изворишта

Са листе 80. броја Енглеског магазина, за новембар и децембар 2011., издвојили смо музичаре Ali Khattab i Geoffrey Gurrumul Yunupingu, које представљамо у емисији... ево пар речи о њима.

Ali Khattab, египатски композитор и гитариста, рођен је у Каиру. Са 17 година почиње његово интересовање за традицију, посебно за фламенко Херез де ла Фронтера. Доста времена је провео у Андалузији где проналази највећу инспирацију. Учио је од великих фламенко музичара, гитариста, певача и играча. Користи и комбинује елементе две традиције, арапско-оријенталне и цигана Андалузије. Преслушавамо песме с његовог албума првенца из 2010. "Al-Zarqa".

Ali Khattab

cd-Al-Zarqa

label-Nuevos Medios

Geoffrey Gurrumul Yunupingu - је аустралијски музичар Абориџин, који пева на Yolngu језику. Рођен је на острву Елко, на великим просторима d'Arnhemа, у северној Аустралији, око 350 миља од Дарвина. Пева о историји своје земље на енглеском и језику Yolngu. Рођен је слеп. Свира тамбуру, инструменте с клавијатурама, гитару и дидзириду. Оно што му је донело славу дефинитивно је чистота његовог гласа. Преслушавамо албум "Rrakala".

Gurrumul

cd-Rrakala

label -Skinnyfish/Dramatico

Уредник и водитељ Биљана Крстић.

Радио Београд 1, 23.00

Ваше гласове можете послати на адресу biljakrstic@gmail.com

Изворишта

Autor:
Музичка редакција Првог програма Радио Београда

Музика удаљених крајева планете, модерна извођења традиционалних мелодија и песама, културна баштина најмузикалнијих народа света, врели ритмови...У две речи: World Music. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи