Читај ми!

Реприза

"Весели пробирачи" - боеми у Бору

Током боравка наше екипе у Бору имали смо неочекивано велики број занимљивих сусрета, те у овој емисији још једанпут причамо причу из овог града који је незаслужено у медијима углавном неким другим поводима. У Бору постоји удружење грађана, сасвим неформално које је свакако јединствено у свету, а то су Весели пробирачи.

Мало је познато да је Бор до Другог светског рата био град са највише угоститељских објеката по глави становника у Србији, јер се дичио са чак 72 кафане. Та традиција живи и данас захваљујући борским боемима а један део њих, можемо рећи и елитни, окупљен је у Веселим пробирачима. 

Пробирачи су се окупили пре тачно пола века удруживањем неколико еснафских организација, али не занатских већ чланове дошли из редова професора, лекара, инжењера. Друштво је неформално, односно није регистрована организација, али има стриктна правила што се пријема нових чланова тиче, тако да пробирача никада нема више од педесет у једном тренутку, мада је током више од пола века континуираног постојања неколико стотина истакнутих Борана било у чланству.

О овом несвакидашњем удружењу, које се окупља у борским кафанама густирајући храну пиће и музику (одатле и назив) разговарамо са активним пробирачима.

Ауторке емисије су Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Радио Београд 1, недеља, 23.00 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи