Гости из прошлости

Кроз врата кафане "Златни крст" филм се за навек уселио у Београд. У 145. броју београдске "Мале новине" објавиле су чланак под насловом "Кинематограф": "Од данас ће у гостионици код "Златног крста" на Теразијама господа Огист и Луј Лимијер из Лијона (Француска) приказивати највећи и скоро невероватан успех у фотографији. То је такозвано "оживљено" фотографисање помоћу кинематографа. Ту ће се моћи видети снимци створова и предмета у најразличитијим кретањима; видеће се покрети како дете игра; покрети које чини железнички воз кад иде, и то све тако живо представљено, да вам се чини као да гледате стварност, а не фотографије.

Београђани не треба да пропусте ову прилику да виде овај доиста највећи успех, а улазна је цена од особе један динар. Почетак је сваког дана у 4 сахата поподне и траје до 9 сахата увече, а недељом и празницима има приказивања и пре подне."

Не зна се ко бејаху гледатељи првог показивања "живих слика" пред Београђанима. Зна се поуздано једино за двоје. Знатижељи није одолео краљ Александар Обреновић. Десет дана након прве представе, краљ је са мајком, краљицом Наталијом, дошао код "Златног крста". Наравно да такву вест једва дочекају сваке новине, поготово "Мале":

"Његово величанство краљ благоизволео је прекјуче одликовати својом посетом кинематографске продукције код "Златног крста"! С  Његовим Величанством била је и Њено Величанство Краљица Мати. Оба величанства су изразила своје допадање и похвалила живе и природне продукције кинематографа."

Речју - величанства су се величанствено провела. Наравно, краљевска представа имала је и примерену цену од 300 француских франака! Што је троструко више него што би се сабрало за једну обичну представу...

Аутор: Бранислав Тодоровић Клинић.

Радио Београд 1, 13.00

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару