Реприза

Југословенска кинотека

Прва филмска пројекција у Београду одржана је 6. јуна 1896. године. У кафани "Златни крст" на Теразијама, до недавно ту је била кафана "Душанов град". Гости из Француске, Андре Каре и Жил Жирен, одржали су пред зачуђеним посетиоцима прву филмску пројекцију.

Била је то прва филмска пројекција на Балкану. Сутрадан у "Малим новинама" појавила се вест под насловом "Кинематограф". "…Ту ће се моћи видети снимци фотографисања помоћу кинематографа, снимци створова и предмета у најразличитијим кретањима; видеће се покрети како дете игра; покрети које чини железнички воз како иде, и то све тако живо представљено, да вам се чини да гледате стварност, а не фотографије..."

Према новинским извештајима приказивање кинематографа у Београду трајало је двадесет пет дана.

Југословенска кинотека 6. јун обележава као свој дан. Са преко сто хиљада копија филмова, она је једна од најбогатијих кинотека у свету.

Аутор емисије: Драгослав Батица Савић.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије