Изворишта

Ово 105. издање емисије "Изворишта", обојено је бразилском музиком. Bossa nova је музички стил који је настао из sambe, а популаризовали су га Antonio Carlos Jobim, Vinicius de Moraes и Joao Gilberto. Развила се у Бразилу, а званично je осмислио 1956. године Joao Jobim.

Прва bossa nova песма је насловљена "Bim-Bom". Овај музички стил постао је популаран захваљујући сетним композицијама Baie Dorival Caymmija и композицији "Chega de Saudade" - композиција Antonia Carlosa Jobima na tekst Viníciusa de Moraesa. Музика за филм "Black Orpheus" Marcela Camusa, који је 1959. године добио златну палму у Кану, учинилa je да Бразил постане значајно место на концертној мапи светски познатих jazz музичара. Од 90-их година bossa nova је популарна, посебно у Европи, где је настао посебан жанр микс bossa nove и електронике. Певачи Bebel Gilberto, Miucha и бендови попут Nouvelle Vague i Koop, користе данас bossa still на модеран начин. Слушаћемо композицију "Corcovado" коју изводе Quarteto Jobim Morelembaumk, са cd - a "Bossa`n`stones"; интересантну обраду песме "Let`s spend the night together" - Amazonics; "Aqua de beber" коју изводи Ella Fitzgerald (cd Ella Fitzgerald abraca Jobim), као и нашег композитора и аранжера Анђелка Дупланчића, који свира гитару и пева песму "Picigamorti". Песма за сва времена је "The Girl From Ipanema" коју су снимили Getz/Gilberto и Gilbertova тадашња супруга - домаћица, Astrud. То је уједно и прва bossa nova композиција интернационалне популарности. У овој емисији, песму изводе Frank Sinatra и Antonio Carlos Jobim.

Албумом "Dois Tempos", одата је почаст гитари, потврђујући да је на најсветијем месту водећи инструмент бразилске музике - у рукама сјајних музичара. Пре свега, тридесетогодишњака, гитаристе и композитора Yamandu Coste. Све логичне законитости падају у воду пред његовом музикалношћу. Растрзан између sambe ,shoro,tanga... одсвираних експресном брзином кроз скале и арпеђа, оставља све без даха. Студирао је у класи Lucio Yanela, аргентинског музичара, гитаристичког виртуоза, који живи и ради у Бразилу. Слушаћемо композиције "Por do sol", "Amazonia" и "La Libre".

У емисији "Изворишта" имали сте прилике да слушате сјајне музичаре из Африке. Ali Farka Toure, Toumani Diabate, Rokia Traore, Issa Bagayogo... само су нека од водећих имена Афричке сцене које смо чули у емисији. Овог пута представљамо такође врхунског уметника из Западне Африке (Мали) Baseku Kujatea, који свира на традиционалном инструменту нгони. 

У Дому Омладине у Београду 25. марта у 21 час је концерт овог врсног инструменталисте и композитора. Концерт организују "Мултикултиватор" и "Ринг Ринг" у сарадњи са Француским институтом у Србији и Домом омладине Београда. Наступи Baseku Kujatea су посебан доживљај и зато не пропустите прилику да уживате у сјајној атмосфери и изузетној енергији којом плени овај, вишеструко награђивани музичар за албуме: из 2007. године "Segu blue" i 2009. "I speak Fula". Baseku Kujate је добитник престижних награда BBC World Music Award, а ове године номинован је за Grammy награду у категорији World Music. Слушаћемо песме са последњег албума из 2009. године "I speak Fula".

Емисију уређује и води Биља Крстић. За хит месеца можете гласати на biljakrstic@gmail.com

Изворишта

Autor:
Музичка редакција Првог програма Радио Београда

Музика удаљених крајева планете, модерна извођења традиционалних мелодија и песама, културна баштина најмузикалнијих народа света, врели ритмови...У две речи: World Music. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару