Музичка плетеница

Користећи музику као начин изражавања, народни стваралац невидљиве звучне цртеже своје душе преноси у колективну свест. Тако настаје мелодија, као израз гласа или инструмента и игра - као израз покрета. Када музика постигне временски континуитет она постаје фолклорно наслеђе или музичка традиција једног народа.

Отуда појединац има значајну  улогу  у  стварању звучне матрице  колективног  уметничког израза. У народној музици Тимочке крајине пуно је таквих уметника.

Многим људима, музика је забава и разонода. Божидару Јануцићу, из села Вељкова код Неготина, била је смисао живота. Свирао је,веселио људе, радовао се и живео за своју виолину. Она му је до последњих дана остала највернији пријатељ.

Прошло је доста година од његовог физичког нестанка али је остала  музика снимљена на носачима звука, у фонотеци Радио Београда и депоима грамофонских кућа. Приличан број снимака (сирових, са терена) могу се пронаћи на Музичкој академији у Београду или у Букурештанском институту за фолклор, те у приватној збирци родбине и аутора овог текста, музиколога и композитора Димитрија Микана Обрадовића.

Радио Београд 1, 14.00

Музичка плетеница Музичка плетеница

Autor:
Ненад Камиџорац

Мелодија, хармонија и ритам представљају «триест» сваке музичке форме, самим тим и народне музике која је, у оставштини, углавном стицала форму варошке музике јер је најчешће звучно бележена тек у градовима где су је изводили познати инетрпретатори којима је пружена шанса да наступају на Радио-програму или снимају тада популарне плоче на 78 обртаја. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи