Музичка плетеница

Велика се полемика водила међу народима Балкана коме припада песма "Русе косе цуро имаш".

По лествичном низу у оквиру кога се креће мелодија тe песме највероватније потиче из Турске, која је дошла непознатим путевимана Балкан и ту се одомаћила.

Тако је 1910. у издању дискографске куће "Фаворит рекордс" Раде Стојановић, тада популарни певач, снимио песму "Полетела два бјела голуба", која носи мелодику спорне песме.

Да на Сајму књига не седе само писци, већ и музичари који имају амбицију према литерарном стваралаштву доказ је Жарко Петровић, композитор, аранжер, песник, литерата...

Његова инспирација био је чувени руски пуковник Николај Николајевич Рајевски који је пострадао 1875. године код Алексинца и коме народ у част подиже манастир. Пуковник Рајевски био је инспирација и Толстоја где је у његовом роману "Ана Карењина" био у улози Вронског. О њему је наш композитор Жарко Петровић написао баладу која се налази, премијерно, на Сајму књига.

Радио Београд1, 14.00

 

 

Музичка плетеница Музичка плетеница

Autor:
Ненад Камиџорац

Мелодија, хармонија и ритам представљају «триест» сваке музичке форме, самим тим и народне музике која је, у оставштини, углавном стицала форму варошке музике јер је најчешће звучно бележена тек у градовима где су је изводили познати инетрпретатори којима је пружена шанса да наступају на Радио-програму или снимају тада популарне плоче на 78 обртаја. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи