Цане бакалин

Цане бакалин, за муштерије Цане Фишек, имао је своју бакалницу на ћошку, коју су сви из краја још пре рата звали "наша" или "код Цанета". Није ту било богзна колико робе, само оно најосновније - брашна, шећера и уља на меру, канта масти, домаће воће, нешто свилених бомбона, мало ратлука и све што треба за скромнији ручак. За више од тога ишло се на пијац.

После рата бакалницу су му узели, али су њега задржали као пословођу. А комшилук га волео ко и пре. Нит су га раније гледали као капиталисту с тим јединим трговачким иметком, нит се он после жалио да му имовина хвали или да му је, далеко било, учињена нека неправда. И даље су код Цанета долазиле старе госпође, слабе у рукама, да им кључићем отвори кутију сардина унуцима за доручак, а он би им у зембил додао јаје или два, да се деци ујутру умути жуманце са шећером. Сви су школци, па да им се појача снага и да боље памте. Пратио им је и по коцку шећера, прегршт мушмула, трешања или шљива. Малим обрадовањима комшилук се силно радовао и пажњу враћао сталним долажењем у бакалницу код Цанета. Како се стварно звала, ионако никад нису знали.

Специјални гост - глумац Небојша Миловановић.

Аутор и уредник - Мирјана Блажић.

 

Емисија Српски на српском емитује се током дана у следећим терминима - 05:55; 08:55; 11:55 и 18:55

Ово издање можете чути поново на таласима Првог програма Радио Београда 11. и 20. јуна.

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом