Читај ми!

Смедеревац

Шта све може шпорет „смедеревац“? Може оно што се подразумева, да кува, пече и греје, и све друго од чега се праве сећања. Рецимо, сећање на мирис печених паприка у летњој кујни. На жичану четку која виси са стране и која чека да ајварски занос прође па да се изриба све што је остало од цврчања сока кад паприка пукне ако није избодена виљушком. И свега тога има и на некој другој плотни, ал ипак црвене паприке најлепше миришу кад се пеку на смедеревцу.

И кафа ту буде другачија. Купи се сирова, па се стави у пржун, одвади се онолико обруча на плотни смедеревца, колико већ треба да се пржун лепо смести над жар и почне се с окретањем ручице. Повремено се и вирне кроз поклопчић да се види кафи боја и да л’ је пробија зној, што није никаква метафора, него стварно стање ствари у пржуну. И то не може баш нигде другде него на том шпорету који је некима само за старе кујне, а другима ваља и у новоградњи, чак и кад се не ложи. Да им се нађе кад струја закаже.

Специјални гост, глумац - Небојша Миловановић

Аутор и уредник - Мирјана Блажић

 

Емисија Српски на српском емитује се током дана у следећим терминима - 05:55; 08:55; 11:55 и 18:55

Ово издање можете чути поново на таласима Првог програма Радио Београда 9. и 17. јануара.

 

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом