понедељак, 25. нов 2024, 11:55
Вино
Фрушкогорски енолози одвајкада упозоравају да је јако важно водити рачуна о температури вина како би се сачувао његов квалитет. Ми у Јаску смо то слабо поштовали. И на зимским седељкама, и по летњим врућинама са уживањем смо пили ‘ладно. Пило се у свим приликама, а кад прилика није било, обавезно смо их измишљали.
Неко има кијавицу – дај вино, лековито је; љубавне тегобе – опет вино, јер оно лечи и душу.Важно је рећи и да се на свакој седељки уз вино обавезно служило и домаће мезе. Уколико је домаћин био озбиљан сточар, гости су се могли надати и добро усољеној шунки послуженој на дугачкој ораховој даски. У првим сатима весеља, вино се најпре пило из чаша, после из бокала, а до краја вечери се потезало цревом право из бурета. И због тога смо једне давне зиме имали озбиљан проблем. Сећам се да је деда одлучио да се те године уместо на дрва, грејемо на нафту. Пећи на нафту, такозване нафтарице, биле су одличне јер по соби није било нереда од потпале. Није било ни трага пепелу и оној једној трунки која би се сваки пут залепила за ћилим испред пећи.
Глумица - Јадранка Селец
Аутор текста - Татјана Киждобрански
Емисија Српски на српском емитује се током дана у следећим терминима - 05:55; 08:55; 11:55 и 18:55
Ово издање можете чути поново на таласима Првог програма Радио Београда 27. новембра и 6. децембра.
Autor:
Мирјана Блажић
Свака грешка у језику има своју причу. Ко нађе грешку, ваљаће му и објашњење, ко не нађе, нека слуша причу, наћи ће се грешка сама. [ детаљније ]
Коментари