Тежња за успоравањем живота

Последице хроничног недостатка времена тиште све слојеве друштва као резултат готово неухватљивог убрзања живота, рада, исхране, учења… Непрестани притисак да све могуће активности завршимо у што краћем року, постепено је изазвао масовну потребу за успоравањем. Множе се покрети који промовишу спору храну, споре градове или спори туризам. Код младих широм света нарочито се уочава потреба за спорим животом. Овај термин је на Тик Току претражен више од 350 хиљада пута, наводе поједине студије што је само један од показатеља да нове генерације желе да поврате равнотежу између професионалног и приватног живота. О растућој потреби да успоримо и дамо себи времена да дубље освестимо све чиме се бавимо, разговарамо са психолошкињом Мирјаном Мартић Пантић.

Већ неко време у јавности је актуелно питање да ли Србија треба и може да забрани рад популарних платформи за изнајмљивање смештаја на краћи рок, са циљем да се сузбије нелегална зарада која наноси штету једној од најбрже растућих привредних грана. Мање више је јасно да забрана није опција, али да треба да се уведе ред слажу се и држава и туристички посленици. Штету трпе и грађани који све скупље плаћају изнајмљивање станова на дужи рок. Са масовним изнајмљивањем приватног смештаја боре се све популарне дестинације у свету које редом уводе нове и стриктније прописе, али и казне за непријављено издавање апартмана. Ово је повод да у данашњем Магазину отворимо тему - да ли „фобија од прекомерног туризма“ води ка сузбијању масовног, ширем слојевима приуштивог туризма у сопственој режији. Наша саговорница је Јелица Антељ, уредница рубрике Потрошач дневног листа Политика.

На овогодишњем 29. Интернационалном фестивалу репортаже и медија ИНТЕРФЕР, Радио Београд 2 је остварио велики успех у категорији Радијска репортажа. Гран-при, највеће признање фестивала, освојила је Александра Вукићевић са репортажом “Архитектура идентитета”. Гордана Јелић освојила је прво место за репортажу “Преко трња до Љубице”, а Милени Радић друго место за документарну причу “Победићу смиреном љубављу”. Треће место заузео је новинар Првог програма Радио Београда Александар Миливојевић са репортажом „Бомбардовање Југославије“. За Магазин говори добитница Гран-прија, Александра Вукићевић.

Са вама, Јелена Видић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи