Читај ми!

80 година од ослобођења Београда у Другом светском рату - чега се (још) сећамо и како?

Октобар је месец који је у историјском календару наше земље и даље један од најзначајњих када се осврнемо на догађаје који су одредили њен повесни ток пре тачно осам деценија. Завршетак борби у чувеној Београдској операцији или офанзиви, у којој су југословенски и совјетски партизани ослободили главни град ондашње Југославије, била је вест која је ођекнула широм Европе и света и наговестила слом фашистичке и нацистичке Немачке и њених савезника, чије жртве се и данас пребројавају.

20. октобар, у време социјалистичке Југославије празник не само Београда и Београђана, после распада велике заједничке државе, као да је губио на значају истом брзином и интензитетом којима смо желели да се удаљимо - ако не и да потремо - део прошлости обојен црвеном бојом, симболом превазиђене идеологије. На 80. годишњицу ослобођења Београда - чега се још сећају они који су сведочили свечаном обележавању тог догађаја, шта о њему знају генерације рођене после пропасти СФРЈ, постоји ли још увек понос због велике победе или су силна тумачења историјских извора (и прикљученија) све замаглила те је прослава постала само куртозно одавање почасти, биће питања која ћемо поставити нашем госту, Миловану Писарију, историчару, члану УО Меморијалног центра "Старо сајмиште", научном сараднику Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду.

У "Магазину на Првом" и о:

- уџбенику "Дигитални свет 4" ауторке Марије Ињац и београдског издавача „Нови логос“ који је награђен бронзаном медаљом као један од три најбоља европска уџбеника на Франкфуртском сајму књига,

- и романима за децу "Тајна дединог кофера" и "Потрага за златном стрелом" награђиваног аутора Бојана Љубеновића, а пред његов сусрет са читаоцима на 67. Београдском међународном сајму књига,

- а у редовној рубрици "Из Тонског архива", глас из прошлости који је забележио неки од микрофона Радио Београда биће глас академика проф. др Исидора Папа, чувеног кардиохирурга.

Са вама - Елизабета Арсеновић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи