Читај ми!

Председничка трка Харис - Трамп и даље крајње неизвесна

У појединим америчким савезним државама јуче је почело рано гласање на председничким изборима који ће бити одржани 5. новембра. Гласање је почело у Минесоти, Јужној Дакоти и Вирџинији, а више од 10 држава почеће рано гласање у наредним недељама, до средине октобра. Кандидат републиканаца Доналд Трамп изјавио је да је прекасно за још једну председничку дебату јер су Американци већ почели да гласају. Према анкетама CNN, кандидаткиња демократа Камала Харис има подршку 50 одсто вероватних бирача, три одсто више од Трампа. Ови резултати указују на благи помак наклоности у корист Харис, у поређењу са анкетом која је рађена пре за сада једине телевизијске дебате. Ипак, разлика од три процента је у оквиру могуће статистичке грешке када је реч о националном нивоу, због чега се овогодишња председничка трка и даље сматра крајње неизвесном. Шта се треба да знамо о кандидатима, њиховим камапањама, која ће питања и колебљиве државе на крају заправо одредити будућег председника Америке питамо доцента на Факултету политичких наука, Милана Крстића.

Компаније које управљају друштвеним мрежама широм света су под притиском да платформе учине безбеднијим, како би се млади корисници заштитили од штетног садржаја. Инстаграм мења начин употребе за тинејџере, којим се обећава више тзв. уграђене заштите за младе и додатну контролу и сигурност родитељима. Нови „тинејџерски налози", за децу узраста од 13 до 15 година, уводе подразумевано укључена бројна подешавања о приватности буду подразумевано укључена. Такође, објаве тинејџера ће бити постављене као приватне - што значи да ће бити невидљиве људима који их не прате и мораће да одобре све нове пратиоце. Подешавања се могу променити само ако родитељу или старатељу пруже надзор над налогом или када дете напуни 16 година. Новитети су прошле седмице ушли у примену у Великој Британији, САД, Канади и Аустралији, а у Европску унију ће стићи касније ове године. Прве реакције указују да је терет контроле поново стављен на леђа родитеља, али и да нове мере могу да угрозе приватност тинејџера. Чућемо коментар Бојане Станковић из Фондације за безбедност деце на интернету.

На Савском шеталишту на Калемегдану до средине октобра траје изложба „Заштићена подручја у Србији“, коју је организовао Завод за заштиту природе Србије. На изложби, која је истовремено и учионица на отвореном, представљене су природне лепоте наше земље, разноврсност флоре и фауне, а посебан акценат стављен је на ендемске врсте. На више од двадесет паноа великог формата представљено је стотинак фотографија националних паркова, заштићених подручја, паркова природе и предела изузетних одлика. Заједно чине природну баштину Србије која заузима готово девет одсто територије земље. О учионицама на отвореном и изложби, који су део обележавања дана Европске баштине, јер изабрана подручја чувају природу као и културна добра за Магазин говори Наташа Панић, из Завода за заштиту природе Србије.

Са вама Јелена Видић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи