Читај ми!

Нега оболелих од Алцхајмерове болести је дуготрајна и тешка

Широм света обележава се 21. септембар - Међународни дан борбе против Алцхајмерове болести. Са тим обољењем на планети живи више од 55 милиона људи, а сваких седам секунди открије се један новооболели. Реч је о тешкој и неизлечивој болести која дуго траје и најчешћи је узрок деменције код старијих од 65 година. Обољење не погађа само пацијента, већ целу породицу, а посебно неговатеље који се непрестано старају о свом оболелом. Колико могу да помогну здравствени систем и локална заједница? Одговоре тражимо од председнице Српског удружења за Алцхајмерову болест Надежде Сатарић из Удржења „Amity – Снага пријатељства“ и Славице Ступарушић, новинарке „Политике“ која већ 15 година негује мајку оболелу од Алцхајмера.

У Врњачкој Бањи је пре два дана почела 17. Републичка олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба. На манифестацији учествује око хиљаду пензионера из Србије и дијаспоре. Осим надметања у пет спортских дисциплина, сениори учествују и на песничким вечерима у Књижевном клубу и на Ликовној колонији. Отворен  је и „Биоскоп за треће доба“ у којем се приказују евергрин-филмови. Такмичарима и посетиоцима Врњачке Бање доступни су и бесплатни здравствени прегледи. Део атмосфере са 17. Олимпијаде трећег доба пренеће нам секретар Организационог одбора ове манифестације Михаило Петковски.

У књижари „Геца Кон“ у Београду новинарима је представљено Прво коло Изабраних дела Светислава Басаре, једног од најплоднијих и најчитанијих савремених српских писаца. Прво коло Басариних Изабраних дела објавио је „Службени гласник“ и у њему је сабрано пет романа.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Петар Вукосављевић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Фото/РТС 


Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи