Читај ми!

Почиње светска недеља зелене градње - неопходне промене унутар грађевинског сектора

У једној од највећих кампања за убрзавање одрживог развоја изграђене средине, Светској недељи зелене градње, међународна мрежа од више од 75 националних чланова Светског савета зелене градње позваће, током седмице пред нама, на првом месту грађевински сектор на неопходне промене које ће водити ка здравијој планети и бољој будућности за све. Тим поводом, под слоганом "Градимо транзицију", у Београду ће се одржати дводневна Национална конференција коју организује Савет зелене градње Србије у партнерству са Привредном комором Србије. Зашто су кључни принципи зелене транзиције у грађевинарству редукција, декарбонизација и адаптација (не рушење), како досећи три основна њена циља - да буде енергетска, регенаративна и праведна, како локална решења удружено могу да одговоре на глобалне проблеме и где је наш грађевински сектор у свему томе, питања су на која ћемо одговоре добити од Драгане Корице, извршна директорка Савета зелене градње Србије.

У "Магазину на Првом" говорићемо и о подухвату развоја новог описног речника српског језика који су покренули наши сународници у расејању, а гост ће нам бити његов иницијатор Вељко Жижић, економиста из Лондона, покретач сајтова "Мала библиотека", који организује запажено такмичење за избор најбоље нове српске речи, и "С љубављу", што је и радни наслов свих послова и акција у вези са новим речником.

Као и увек понедељком, у рубрици "Из Тонског архива" сетићемо се једног од гласова који су бојили таласе Радио Београда током његове стогодишње историје, а овога пута биће то глас глумице Невенке Урбанове.

Са вама - Елизабета Арсеновић.

 

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару