Читај ми!

In memoriam: Рада Ђуричин (1934-2024)

Поводом одласка Раде Ђуричин, драмске уметнице која је пленила како својом глумом тако и својом ведрином и осмехом, вечерас ћемо слушати емисију „Код два бела голуба“  реализовану јула 2016. године, у којој је наша глумица говорила о свом животу и стваралаштву.

Рада Ђуричин (1934-2024) завршила је два факултета, књижевност и глумачку академију. На Факултету драмских уметности је дипломирала у класи са Николом Симићем, Ружицом Сокић и Велимиром Батом Живојиновићем. Дебитовала је на сцени Народног позоришта у Београду главном улогом у представи ''Дневник Ане Франк''. Била је члан ансамбла Југословенског драмског позоришта од 1959. Добитница је награде за животно дело Златни ћуран. Током дугогодишње каријере глумила је у бројним филмовима и серијама, међу којима су и "Село гори, а баба се чешља", "Тајне винове лозе", "Мирис кише на Балкану", "Војна академија" и многе друге.

У овој емисији чућемо Раду Ђуричин како говори о детињству проведеном у Вршцу, о мајци Милеви и о животним поукама које је добила од свог оца, православног свештеника Маринка, као и о првим интересовањима за уметност. Глумица говори о томе како доживљава глуму, о чувеној представи ''Буба у уху'', и о томе шта јој значе Вршац и Београд. Рада Ђуричин овде открива и то колико су је обогатила пријатељства, а пре свих оно са Момом Капором. Прича и о Васку Попи и Десанки Максимовић, песницима које је  лично познавала, и чије је песме волела, а чућемо и стихове ових песника у интерпретацији наше драмске уметнице.

Аутор емисије: Војислав Карановић.

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару