Удружење грађана „Мимоза плус“ за бољу и лепшу старост

Децембарски пензиони чек биће увећан за око 11 одсто а из ПИО Фонда је стигла вест да у каси има вишка новца. Како ће та средства бити распоређена и да ли би о томе требало да се договарају и удружења пензионера? О економском, социјалном, културолошком и рекреативном положају старијих житеља и добрим примерима из праксе за бољи квалитет живота у трећем добу разговараћемо са председницом Удружења грађана „Мимоза плус“ Смиљаном Станковић.

Минуте за здравље ћемо издвојити за правилну исхрану у летњим месецима. Докторка Верослава Станковић, специјалиста исхране ће појаснити зашто је важно да се у тропским данима уноси више течности и неколико мањих оброка у којима доминирају воће и поврће. Сазнаћемо и какве су нутритивне вредности парадајза, лубенице и диње и како утичу на наше здравље.

Рубрику радио-портрет ћемо посветити дугогодишњој сарадници и социологу Радмили Пецији Урошевић која је, после краће болести, преминула у 65. години. Била је оснивач и аутор пројекта Волонтерски сервис општине Звездара за који је добила националну награду НАЛЕД-а и РТС-а.

Објавила је књигу поезије „Ћутања времена седмог“, кратке приче „Руже господина Луке“, „Поздрави неког“, „Бол за понети“ и „Вратите ми моје козе“, као и стручне књиге „Друштвени положај и модели социјалне заштите старијих лица у Београду“, „Бонтон старења или деманти о старењу“ и комедију у пет слика „Извините, колико имате година“. Превођена је на енглески, италијански и шведски језик. Радни век је провела у Одсеку за социјалну заштиту Одељења за друштвене делатности општине Звездара. Била је и дугогодишњи сарадник, и саговорник Радио Београда. Памтићемо је по професионализму, доброти, благој нарави и прелепом осмеху.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Смиљана Станковић (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи