Читај ми!

Прве задружне соларне електране на Старој планини - обећавајући почетак енергетског задругарства у Србији

Енергетска задруга Електропионир - коју је крајем 2019. покренула група ентузијаста на разне начине заинтересоваих за обновљиве изворе енергије и иновативне начине грађанског организовања - уз помоћ локалне заједнице у селима Темска и Дојкинци на Старој планини, Града Пирота и грађана, организација и фирми који су донирали новац, опрему и рад, недавно је објавила да је завршен пионирски подухват изградње и пуштања у рад прве две задружне електране у Србији, назване једним именом "Соларна Стара". Захваљујући томе, не само да ће становници та два села, на два краја Старе планине имати струју коју су сами произвели, већ ће и годишње приходе од продаје прозведних вишкова искористити за пројекте које ће сами предложити за унапређење живота у својим срединама. Како је изведен овај истински пионирски подухват, за које време, уз колико напора те који су слични задружни енергетски пројекти већ у току у Србији чућемо од Ане Џокић из Енергетске задруге Електропионир.

 

После лажног, односно фалсификованог, меда на тржишта широм света све више и чешће доспева и исто такво маслиново уље. Медији у нашој земљи недавно су пренели вест о томе да је у Италији заплењено 37 хиљада литара лажног екстра девичанског маслиновог уља које је, заправо, само обојено сунцокретово. У истом тексту се додаје да су несташица маслиновог уља и његове цене, које су пробиле све рекорде на европском тржишту, па и у државама традиционалних произвођача, осоколила фалсификаторе жељне профита те да се зато може говорити и о организованом криминалу у тој области. Но, већ сасвим малим истраживањем на интернету, схватићете да овај проблем није нов, да се о производњи и промету лажног маслиновог уља говори и пише готово десетак година. Зашто је дошло до несташице маслиновог уља, посебно најквалитетнијег, екстра девичанског, како фалсификатори постају све вештији, могу ли и како да се државе изборе са тим проблемом, а посебно можемо ли да научимо да препознамо разлику између лажног и правог маслиновог уља - питања су на која ћемо добити одговоре од председника Друштва маслинара Бар Ћазима Алковића.

У "Магазину на Првом", наравно, пратимо Олимпијске игре али најављујемо и 18. Белмужијаду која ће се одржати предстојећег викенда у Сврљигу. Шта су све домаћини припремили за овогодишње издање најпознатије сврљишке манифестације рећи ће нам Јулија Николић из Центра за туризам, културу и спорт, а Горан Живић, шестоструки победник у справљању белмужа, традиционалног јела пастира југоисточне Србије, сада већ дуго и председник жирија на такмичењу у припреми тог специјалитета од сира, откриће нам тајне његовог непоновљивог укуса.

Са вама - Елизабета Арсеновић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару