Читај ми!

Олимпијски дух у сукобљеном свету

Олимпијски дух вечерас ће поново овладати светом. Сто тридесет година од оснивања Међународног олимпијског комитета и идеје о обнављању Олимпијских игара зачетих у античкој Грчкој, у Паризу данас почиње највећи спортски догађај модерног доба. Церемонија отварања 33-их Олимпијских игара у Паризу почеће на реци. Уместо на стадиону, спортисти из целог света продефиловаће у паради нација бродовима на Сени. Међу њима ће бити и екипа од 112 спортиста из Србије. Они ће представљати нашу земљу у спектаклу, којим се најављује месец олимпијског надметања, спортског духа, промоције мира и пријатељства међу народима.

Важно је учествовати, као што је поручио утемељивач олимпијских игара Пјер Де Кубертен, али надамо се и добрим резултатима наших спортиста. Директан пренос отварања Олимпијских игара почиње у 19.30 часова а можете га пратити нашем радију и телевизију. Детаљније ћете чути од колега из спортске редакције.

Демографска будућност Србије је неизвесна. Судећи према последњим показатељима, негативни популациони трендови се настављају. Статистика говори да Србија сваке године бележи минус од 30 хиљада становника. Како зауставити лош популациони тренд и спречити демографски крах, питање је за све структуре друштва. За Магазин о томе говори Милица Весковић Анђелковић са Филозофског факултета у Београду.

Закон о независној комисији за медије који је пре две недеље усвојила Скупштина у Приштини и даље изазива бројна реаговања међународних и домаћих новинарских удружења као и водећих европских организација и институција. Сви су сагласни у оцени да је то покушај владајуће партије да прати и контролише медијске садржаје док ће предвиђене казне у распону од 200 до 40 хиљада евра потпуно угушити слободу изештавања. Како ће и у којој мери ће нови закон угрозити рад и оптанак српских медија на Косову и Метохији је тема којом се за Магазин на Првом бавио колега Иван Миљковић. Он је разговарао са председницом огранка УНС-а на Косову и Метохији Иваном Вановац и председником Удружења новинара Србије Живојином Ракочевићем.

У Магазину и о Урошу Тодоровићу, деветнаестогодишњем младићу из села Пригревица. Иако је ђак генерације у Техничкој школи у оближњем Апатину, Урош, за разлику од већине вршњака, бира живот на селу. Зашто своје имање не би мењао за градску вреву, ни трактор за скупи аутомобил, испричао је Ђурђици Драгаш.

Ову недељу обележио је Фестивал европског филма Палић, који се данас завршава. О аутентичности фестивала, његовом трајању и значају за српску културу и уметност, из личног и стручног угла анализира директор Радослав Зеленовић.

Уредник и водитељ Ана Томашевић.

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару