Читај ми!

Вида Огњеновић

Током 2024. године, у којој Радио Београд обележава 100 година постојања, у оквиру емисије ''Код два бела голуба'' сваког понедељка слушаћемо емисије које говоре о историји наше радио станице, и о људима који су стварали ту историју.

''Писац, напросто, не постоји без залеђа културе, најпре Традиције и културе властитог језика, а потом и културе свеколиког света. Управо отуда би могла да почне једна аналитичка прича о приповедачком, драмском, есејистичком, преводилачком и              редитељском стваралаштву Виде Огњеновић, а та је прича врло сложена ... зато што се у гласу те списатељице сустичу и укрштају зраци  најразличитијег културног порекла, добијајући у њеном делу нов, синтетичан облик и потпуно обновљен смисао, обележен управо мајсторским печатом непоновљиве креативне индивидуалности…'' - записао је књижевник Михајло Пантић у поговору збирке прича ''Отровно млеко маслачка'' Виде Огњеновић, на чији књижевни, редитељски, дипломатски и професорски допринос нашој култури, подсећамо у вечерашњој емисији ''Код два бела голуба''.

Вида Огњеновић је основну школу завршила је у Врбасу, а гимназију у Сремским Карловцима. Дипломирала је на Катедри за општу књижевност на Филолошком факултету у Београду и на Одсеку за режију Академије за позориште, филм и ТВ у Београду. Дипломирала је на Катедри за општу књижевност на Филолошком факултету у Београду и на Одсеку за режију београдске Академије за позориште, филм и телевизију. Пише романе, приповетке, драме и есеје. Аутор је више прозних и есејистичких књига. Написала је велики број драма, које су доживеле више поставки и бројна извођења, а објављене су у различитим издањима.

Као редитељ гостовала је у многим позориштима широм бивше Југославије, а радила је и изван наше земље. Остварила је велики број позоришних, као и телевизијских и радио режија, од којих многе по сопственим текстовима. У емисији, Вида Огњеновић говори свом животу и стваралаштву, о свом доживљају радија као медија, као и о свом искуству дугогодишње сарадње са Радио Београдом.

Аутор емисије: Александра Јагодић.

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару