Читај ми!

Неформални неговатељи - људи из сенке

Збрињавање тешко покретних и дементних особа углавном је брига њихових ближњих, који често немају вештину, а ни могућности за тај вид неге у кућним условима. Притом се суочавају са бројним потешкоћама. Зато су три партнерске организације, уз финансијску подршку Европске комисије (ИПА Програм), покренуле Пројекат „Унапређење компетенција неформалних неговатеља и професионалаца у Србији и Босни и Херцеговини“ како би се унапредио положај неговатеља у здравственој и социјалној заштити ових држава.

Партнери на заједничком пројекту су београдски Центар за подршку и инклузију „Help Net“, тузлански Центар за социјалне иновације и Хуманитарна организација „Каритас“ из Шапца. Више појединости о овом пројекту сазнаћемо од Владимира Јовановића, програмског координатора Центра „Help Net“.

На Десетом јубиларном литерарном конкурсу „Драганова награда“ у Библиотеци Града Београда и Удружењу књижевника Србије проглашени су лауреати. На свечаности су били оснивач и дародавац конкурса Беба Кука и координатори - Удружење „Amity – Снага пријатељства“ и Портал „Пензин“, као и седамдесетак путописаца, добитника награда на овогодишњем и претходним литерарним надметањима. Неколико аутора говориће о свом аматерском стваралаштву у трећем животном добу.

Минуте за културу ћемо посветити новој збирци прича Драгана Лакићевића, „Љубавни регистар“ као правом преплету лирских нити поезије и прозе у којем аутор осећајно и песнички приповеда. Реч је о четвртој књизи прича и приповедака у којима су сабране љубави које се нису оствариле али је, упркос томе, њихов доживљај веома снажан. Лакићевић је написао десет прича које красе Божји људи, казивање о Симеуну Ђаку, Ћоркану и Периферијским змајевима.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Петар Вукосављевић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Бранка Рибар Брајић на додели „Драганове награде“ (Фото/М. Стојадиновић)

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару