Читај ми!

Данас је Светски дан борбе против насиља над старијим особама

Свака шеста особа старија од 60 година претрпела је неки вид злостављања и занемаривања, упозоравају подаци Светске здравствене организације. Због тога су Уједињене нације 15. јун прогласиле за Међународни дан борбе против насиља над старијима. Насиље над старима је велики здравствени и друштвени проблем - они који га трпе углавном се плаше и стиде да га пријаве, а млади немају довољно развијену свест о потребама старије популације. Тај проблем је углавном израженији у сеоским и сиромашним срединама.

Да ли и колико бринемо о људима трећег доба и зашто многи окрећу главу када примете да их злостављају, најчешће, њихови ближњи? О контролисању, занемаривању, економском и физичком насиљу над старијима и последицама које из тога произилазе, за нашу емисију говори повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Кампању „Шта је важно за срце снажно?“ недавно је покренуло Удружење кардиолога Србије, Национално удружење пацијената и фармацеутска компанија „Сервиер“. Циљ акције је подизање свести да више бринемо о свом срцу кроз превентивне прегледе и смањење фактора ризика за настанак болести.

То је могуће уз правилну исхрану, физичку активност, престанак пушења и смањење стреса. А када се, упркос свему, суочимо са кардио-обољењем постоји добра терапија и ускоро ћемо уместо неколико узимати само једну таблету – најављује председник Удружења кардиолога Србије проф. др Драган Симић.

Рубрику за културу смо издвојили за Српско-цинцарско друштво „Луњина“ које више од тридесет година чува од заборава историјски допринос Цинцара у борбама за ослобођење Србије од Турака и утицај на изградњу нове српске државе. Представићемо и угледне лекаре међу Цинцарима – др Тома Леко и др Драга Љочић, само су део наше данашње приче.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Петар Вукосављевић.

Радио Београд Један, 10:05.

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару