Читај ми!

Време је за финансијско описмењавање

Према подацима НБС, грађани Србије на рачунима чувају више од 116 милијарди динара и више од 16 милијарди евра. Истовремено, језик финансија широј популацији и даље је неразумљив, а управљање, нарочито личним финасијама изузетно слабо развијено. Грађани се конзервативно држе „сламарице“ или улагања у некретнине, док је интерeсовање за хартије од вредности, индекс фондове, крипто валуте, инвестиционо злато, полисе осигурања, улагања у инвестиционе, пензионе или алтернативне фондове врло слабо. Финансијска писменост се у већини европских земаља изучава већ у основним школама. Иако се код нас ова тема још бори за простор у јавном дискурсу, образовне институције доприносе финансијском описмењавању кроз програме, курсеве, обуке и тренинге. Свесна брзине и дубине промена у домену финансија, у свету али и код нас, проф др Слађана Бенковић са Факултета организационих наука покренула је недавно Podcast Језик финансија. Са њом разговарамо о значају и начину стицања финансијске писмености.

Швајцарска ће овог викенда бити домаћин дводневне мировне коонференције о Украјини, која је сазвана на захтев украјинског председника Володимира Зеленског. Учешће је потврдило 90 земаља и организација, али на скупу неће бити представника Русији нити Кине. Зеленски ће конференцијом у Швајцарској заокружити још једну дипломатску иницијативу да ојача политичку, финансијску и војну помоћ у настојању да поправи стање на ратишту које већ неко време не иде у корист Украјини. Скупу у Швајцарској претходила је његова посета Берлину, где је добио обећања о убрзаним испорукама оружја и муниције, али и новчане помоћи за обнову енергетског система. Зеленски ове седмице учествује и на самиту Г7. О обећањима и реално могућим дометима покушаја западних савезника да, без учешћа Русије, нађу решење за окончање сукоба и трасирају полератну будућност Украјине док се још воде борбе у тој земљи, за Магазин говори спољнополитички аналитичар Александар Ђокић.

У Сенти се у петак и суботу одржава Фестивал цветања Тисе, манифестација која се организује са циљем да се привуче пажња на реку Тису, њену флору и фауну и јединствени природни феномен - цветање Тисе. Фестивал је име добио по свадбеном плесу воденог инсекта - тиски цвет који се сматра природном реткошћу. Почиње у петак поподне поворком са џиновским тиским цветом, а током два дана трајања ове манифестације припљемљен је разноврстан културни и музички програм и други занимљиви садржаји за најмлађе. Шта је ове године очекује посетиоце чућемо од директора Туристичке организације Сенте Корнела Лашковића.

Са вама, Јелена Видић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије