Читај ми!

Грађанске скупштине - могући пут повратка демократије демосу (народу)

На иницијативу и у организацији Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду, од 2020. године организују се грађанске скупштине, демократски форуми у којима грађани и грађанке активно учествују у дискусијама о неком питању од локалног или националног значаја. Већ институционализоване у различитим европским земљама, грађанске скупштине представљају одговор на проблем савремених демократија и демократских пракси, у којима већина становништва није довољно укључена у процес формулисања и доношења политичких одлука које утичу на животе свих. У нашој земљи та нова институција демократског живота још увек је у експерименталној фази, али расте интересовање за њу и то не само оних који су одабрани да учествују као представници грађанства у њиховом раду, већ и стручне јавности и доносилаца одлука. Више о томе, а посебно о недавно одржаној грађанској скупштини "Означавање хране у Србији и могуће алтернативе: пут до здраве исхране и здраве средине” чућемо у разговору са Иреном Фикет, вишом научном сарадницом Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду, координаторком Лабораторије за активно грађанство и демократске иновације.

У "Магазину на Првом" представићемо и трећи конкурс за подршку јавном заговарању за организације цивилног друштва у оквиру пројекта „Покрет Полет“ Фондације „Траг“. „Јавно заговарање подразумева препознавање проблема у заједници, упознавање са документима јавних политика и затим утицање на примену, измену или доношење јавне политике која на системски начин решава проблем у интересу свих грађана. Наш циљ је да се грађани заинтересују за учешће у процесима креирања јавних политика и да створе мере које су у складу са њиховим потребама", напомиње Милица Кезић Марчић, менаџерка програма за подршку заговарачким иницијативама у фондацији "Траг", такође и гошћа нашег програма.

Говорићемо и о Ковачичкој школи наивног сликарства, а поводом два велика јубилеја - ове године обележава се стогодишњица рођења сликара Мартина Јонаша, једног од родоначелника те школе, а следеће је истоветан јубилеј сигурно најпопуларније наивне сликарке са наших простора, познате широм света, Зузане Халупове. Тим поводом гост ће нам бити Павел Бабка, оснивач истоимене фондације у Ковачици.

Са вама - Елизабета Арсеновић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије