Читај ми!

Да ли се проблем недостатка радне снаге решава запошљавањем миграната?

Ступиле су на снагу нове олакшице у оквиру немачког Закона о имиграцији стручних радника које, између осталог, омогућавају странцима који су обезбедили радно место да са собом у Немачку доведу не само чланове уже, већ и шире породице. Квота за раднике пореклом са Западног Балкана удвостручена на 50.000 људи. Домаћа привреда се, са друге стране, суочава са озбиљним недостатком квалификованих радника, а последице „пресељења“ у Немачку и друге западноевропске државе огледају се у мањку возача, грађевинских и радника у металском сектору, док се у исто време бележи све масовнији прилив страних радника у Србију. Како ће се решавати проблем недостатка радне снаге у нашој земљи, питамо директора Института за развој и иновације Ненада Јевтовића.

У недавно објављеном Извештају о раду установа социјалне заштите у заштити деце од злоупотребе дечјег рада наводи се да је током 2023. године евидентирано 33 деце новоидентификованих жртава злоупотребе дечјег рада, и то 14 дечака и 19 девојчица. Већина их је основношколског узраста, сви потичу из сиромашних породица од раније познатих центрима за социјални рад. Такође, вечина је ромске националне припадности. Установљено је и да су, у највећем броју случајева, родитељи одговорни за злоупотребу дечјег рада. Извештај наглашава и да центри за социјални рад немају адекватна решења за овај проблем јер не постоје специјализоване услуге подршке нити детету нити породици а расположиве мере су врло уопштене и не могу да доведу до жељеног исхода. О овој забрињавајућој појави у нашем друштву за Магазин говори ауторка извештаја, Сања Кљајић из Републичког завода за социјалну заштиту.


Сједињене Државе упутиле су Савету безбедности нацрт резолуције којом би био подржан план о прекиду ватре у Гази који је изнео амерички председник Џозеф Бајден. „Време је да се рат заврши“, рекао је Бајден представљајући план за прекид ватре који би имао три фазе. Прва предвиђа шестонедељни прекид ватре, 600 камиона хуманитарне помоћи Појасу Газе дневно, размену дела израелских талаца за палестинске, као и повлачење израелске војске из насеља. У другој фази се очекује трајни прекид сукоба, ослобађање преосталих талаца и потпуно повлачење израелске војске а у трећој обнова Газе. Бајденов план су подржали најближи амерички савезници док су Јордан, Саудијска Арабија, Катар, Египат и Уједињени Арапски Емирати позвали Израел и Хамас да план размотре "озбиљно и позитивно". Предлог је довео израелског премијера Нетањахуова до унутрашњих проблема јер су му ултрадесничарски коалициони партнери запретили падом владе ако прихвати понуду Беле куће. О покушајима Бајденове администрације да заустави сукобе у Гази разговармо са уредником Ока на порталу РТС Момиром Турудићем.

Са вама, Јелена Видић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије