Одлука Жирија за доделу награде „Јелена Билбија Лапчевић“

Жири за доделу награде „Јелена Билбија Лапчевић“, коју емисија „Добро јутро, децо“ Првог програма Радио Београда додељује за најбољу кратку причу намењену деци и младима, а који чине Виолета Ђорђевић (библиотекар саветник), Стефан Митић Тићми (писац) и Душко Домановић (писац и прошлогодишњи добитник), на онлајн седници одржаној 24. маја 2024. године једногласно је одлучио да награду додели причи "Последње жмурке", послатој на конкурс под шифром „Алексија“.

Поред првонаграђене приче, Жири похваљује и уредништву емисије „Добро јутро, децо“ препоручује за објављивање пакет прозних минијатура послатих под шифром „Декаморон“, причу Како је Жика Шимпа крпио небо под шифром „Сава Димитријевић“, као и причу Плава чарапа послату под шифром „Мати“.

На овогодишњи конкурс „Јелена Билбија Лапчевић“ пристигло је више од стотину прилога домаћих аутора, од којих је неколицина искључена из разматрања због незадовољавања формалних услова конкурса. Из конкуренције се издвојило неколико поменутих предлога, као и још неколицина прича које су озбиљно разматране за ужи избор, али понајпре и понајвише првонаграђена прича Последње жмурке.

Жири је сагласан у ставу да је у случају поменутог рада реч о најкомплетније и „занатски“ најуспешније написаној причи. Последње жмурке је топла, поетична и емотивна прича о свима онима који су једном неповратно прешли невидљиву границу између детињства и света одраслих, као и о стидљивом наговештају оног „нечега“ што тек у одраслим сећањима бива именовано као прва љубав. У средишту приче, читко и питко написане, брушеним а једноставним језиком, је дванаестогодишњи дечак и његово последње дечачко лето. Иако смештена у урбани контекст, и намењена првенствено млађим тинејџерима, прича је довољно универзална да без шумова и баријера може комуницирати са васколиком овдашњом „географијом живота“ и са свим узрасним групама.

Жири честита аутору/ауторки поменуте приче, као и ауторима/ауторкама прича које су предложене за објављивање, а свима осталима захваљује на учешћу.

У Краљеву/Београду,
24. маја, 2024. године

 

Добро јутро децо

Autor:
Радио Београд

Добро јутро, децо! је једна од најпрепознатљивијих емисија Радио Београда 1 већ дуги низ година, на програму сваког дана у истом термину у 7.05. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије